Slana proja iz blendera pravi se neverovatno lako i brzo, a ukus joj je pun i domaćinski. Sve sastojke samo ubacite u blender, sipate u tepsiju i pečete – nema prljanja puno posuđa. Topla proja savršeno ide uz jogurt, kiselo mleko ili sir.

Osnovne informacije

Kuhinja: srpska

Tip jela: pecivo

Porcije/Količina: 6–8 parčića

Ukupno vreme pripreme: 45 minuta

Težina: lako

Sastojci:

4 jaja

  • 3 kašike otopljenog putera (ili ulja)

  • 1 litar punomasnog mleka

  • 1,5 šolje finog kukuruznog brašna

  • 100 g parmezana (ili feta sira)

  • 3 kašike univerzalnog brašna

  • 1 kašika praška za pecivo

  • 1 ravna kašičica soli (po ukusu)

    Savet:

    Ako volite puniji ukus, dodajte u smesu kockice sira, sitno seckanu slaninu ili prženi praziluk.

    Priprema:

    Umutite osnovu

    U blender ubacite jaja i puter, pa mutite kratko dok se ne povežu.

    Dodajte ostale sastojke

    Sipajte mleko, dodajte kukuruzno brašno, univerzalno brašno, parmezan, prašak za pecivo i so. Blendajte 2–3 minuta dok se ne dobije glatka smesa.

    Pripremite pleh i pecite

    Podmažite pleh puterom ili uljem i po želji pospite tankim slojem brašna ili prezli da se proja ne zalepi. Izlijte smesu u pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 40 minuta, dok gornja kora ne porumeni.

    Serviranje

    Izvadite proju iz rerne, ostavite da se prohladi 10 minuta i secite na kocke ili trouglove.

    Domaća proja iz blendera je dokaz da najjednostavnija jela često budu i najukusnija. Pripremite je za doručak ili večeru i uživajte u toplom, mirisnom parčetu koje uvek prija.

    Bonus video

    01:21
    SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb  Izvor: Kurir televizija