Sezona kiselog kupusa uskoro počinje, ali ga svakako možete kupiti i zapakovanog u marketima, ukoliko ste se zaželeli tog ukusa ili jela sa njim. Donosimo vam predlog rolnica od domaćeg testa koje možete filovati kiselim kupusom, pečurkama i crnim lukom. Peku se samo 10 minuta, a jednako su lepe i vruće i hladne.
- Sastojci:
- Testo:
- 4 šolje pšeničnog brašna
- 30 g svežeg kvasca
- 2 kašike toplog mleka
- 2 kašike šećera
- 2 jajeta + 3 žumanceta
- 100 g pavlake
- 200 g putera
- pola kašičice soli
- Punjenje:
- 400 g kiselog kupusa
- pola kg pečuraka
- 1 crni luk
- 2 kašičice mlevene paprike
- 1 lovorov list
- so i biber po ukusu
- 1 belance za premazivanje
- susam ili kim za posipanje (opciono)
Priprema:
Kupus dva puta isperite da ne bude previše kiseo. Zatim stavite u šerpu, dodajte lovorov list, mlevenu papriku i zalijte sa oko 1,5 šolje vode. Kuvati dok ne omekša, ohladiti i sitno iseckati. U toplo mleko izmrvite kvasac, dodajte šećer i dobro izmešajte. Ostavite na stranu da raste. Stavite sve sastojke u činiju i umesite glatko testo. Zatim ga pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 1 sat. Oprane i osušene pečurke narendati. Pečurke pržite na jako vrelom tiganju dok sva voda ne ispari. Luk iseći na vrlo male kocke, pa ga propržiti. Kada je luk gotov, dodajte pečurke i kupus. Sve zajendo propržite neko vreme i začinite po ukusu.
Stavite testo na pobrašnjenu površinu. Podelite na više delova i svaki deo razvaljajte u tanak pravougaonik. Nanesite nadev duž svakog pravougaonika i zatim umotajte rolnu. Svaku rolnu isecite na male parčiće i poređajte u pleh za pečenje obložen pek papirom. premažite belancetom i pospite susamom ili kimom. Pecite na 180°C oko 10 minuta dok ne porumeni.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem