Sastojci:

Za fil:

  • 500 g mladog zelja
  • 300 g sitnog sira 
  • 2 jajeta
  • So po ukusu
  • 2 kašike kisele pavlake (po želji)

Za premazivanje:

  • 100 ml ulja
  • 50 ml mineralne vode

Još:

  • 1 pakovanje tankih kora za pitu (500 g)

Priprema:

Zeljanik, tradicionalna pita sa zeljastim povrćem, često se sprema za praznike, naročito za Vidovdan, kada se u mnogim krajevima obeležava uspomena na pretke. Pravi se jednostavno, od skromnih sastojaka, ali puna duše i ukusa. Nekada se razvlačilo domaće testo, a danas se može pripremiti i s gotovim korama – ukus ostaje autentičan.

Savet:

Ako koristite starije zelje kratko ga blanširajte pre nego što filujete – biće mekše i lakše za varenje.

Operite i sitno iseckajte zelje, posolite i ostavite da pusti vodu. Nakon 10 minuta, dobro ga procedite rukama. U većoj posudi pomešajte zelje, sir, jaja i pavlaku. Dodajte po potrebi još soli.

U činijici pomešajte ulje i kiselu vodu – to će služiti za premazivanje kora.

Uzimajte po dve kore, svaku premažite mešavinom ulja i vode, pa na donju trećinu rasporedite fil i urolajte kao savijaču. Ređajte u podmazan pleh u oblik puža ili ravno, jednu do druge. Kada poređate sve, odozgo premažite ostatkom ulja i vode. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok pita lepo ne porumeni.

Bonus video

00:21
Grčka pita sa sirom i spanaćem  Izvor: Instagram/gayanefood