Sastojci:
Za fil:
- 500 g mladog zelja
- 300 g sitnog sira
- 2 jajeta
- So po ukusu
- 2 kašike kisele pavlake (po želji)
Za premazivanje:
- 100 ml ulja
- 50 ml mineralne vode
Još:
- 1 pakovanje tankih kora za pitu (500 g)
Priprema:
Zeljanik, tradicionalna pita sa zeljastim povrćem, često se sprema za praznike, naročito za Vidovdan, kada se u mnogim krajevima obeležava uspomena na pretke. Pravi se jednostavno, od skromnih sastojaka, ali puna duše i ukusa. Nekada se razvlačilo domaće testo, a danas se može pripremiti i s gotovim korama – ukus ostaje autentičan.
Operite i sitno iseckajte zelje, posolite i ostavite da pusti vodu. Nakon 10 minuta, dobro ga procedite rukama. U većoj posudi pomešajte zelje, sir, jaja i pavlaku. Dodajte po potrebi još soli.
U činijici pomešajte ulje i kiselu vodu – to će služiti za premazivanje kora.
Uzimajte po dve kore, svaku premažite mešavinom ulja i vode, pa na donju trećinu rasporedite fil i urolajte kao savijaču. Ređajte u podmazan pleh u oblik puža ili ravno, jednu do druge. Kada poređate sve, odozgo premažite ostatkom ulja i vode. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok pita lepo ne porumeni.
Bonus video
