Komplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, a poznata je i kao "lepinja sa sve". Taj naziv je dobila još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije zbog majstora koji su stalno slali decu da im kupe komplet lepinju, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu "lepinja sa sve". Po pravilu, komplet lepinja se sprema sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako ga nemate stavite malo više starog kajmaka. Ovaj specijalitet se brzo priprema, a odličan je predlog za doručak, jer je kalorična bomba. Takođe, ukus je lepši ako sami napravite lepinju, ali kada ste u žurbi poslužiće i kupovna.
- Sastojci:
- 1 lepinja
- 2 kašike kajmaka
- 1 jaje
- 1 kutlača pretopa
Priprema:
Isecite vrh lepinje i ostavite ga sa strane. Zatim lepinju bogato namažite kajmakom, a na nekoliko mesta nožem probušite lepinju. Jaje malo umutite i sipajte u lepinju, pa posolite. Tepsiju nauljite i stavite lepinju, pa pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 5-10 minuta. Nakon toga izvadite lepinju, stavite na nju 'poklopac' (onaj vrh koji ste isekli) i vratite da se peče još par minuta. Izvadite iz rerne i prelijte zagrejanim pretopom.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način