Sa jednostavnim jelima sa tikvicama nema greške, jer ne samo da su ukusna, nego se i lako spremaju. Upravo takav je i ovaj recept za musaku sa tikvicama i ćurećim mlevenim mesom koji je poslala naša čitateljka Danijela. Peče se kraće od klasične musake, a može da se najede cela porodica. Poslužite sa salatom.
Sastojci:
- 300 g mlevenog ćurećeg mesa
- 1 kašika masti
- 1 kašika suvog biljnog začina
- 1 crni luk
- 1/3 praziluka
- 2 kašike pirinča
- 150 ml vode
- 2 čena belog luka
- 2 tikvice
- 2 šargarepe
Za preliv:
- 2 jajeta
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika suvog biljnog začina
- malo seckanog vlašca
- malo seckaog peršuna
Priprema:
Istopite mast, pa propražite sitno secakn crni luk i praziluk. Posolite i pobiberite, a kada luk omekša dodajte meso. Pospite biljnim začinom, pa dodajte opran pirinač i sipajte malo vode. Dinstajte meso dok voda ne ispari. Pre nego što ispari do kraja dodajte seckani beli luk. Tikvice očistite, operite i izrendajte. Posolite i ostavite da stoje pola sata. Šargarepu takođe izrendajte. U vatrostalnu posudu sipajte šaku oceđenih tikvica, preko stavite rendanu šargarepu. Sipajte fil od mesa, a zatim još jedan red tikvica i šargarepe.
Umutite jaja, pa dodajte pavlaku, suvi biljni začin, seckani vlašac i peršun i promešajte. Prelijte preko musake, pa viljuškom izbockajte na nekoliko mesta. Pecite na 200°C oko 40 minuta. Ako ne koristite vatrostalnu posudu, onda rernu zagrejte pre nego što stavite jelo.
Recept poslala Danijela Žikić
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem