Sa jednostavnim jelima sa tikvicama nema greške, jer ne samo da su ukusna, nego se i lako spremaju. Upravo takav je i ovaj recept za musaku sa tikvicama i ćurećim mlevenim mesom koji je poslala naša čitateljka Danijela. Peče se kraće od klasične musake, a može da se najede cela porodica. Poslužite sa salatom. 

Sastojci:

  • 300 g mlevenog ćurećeg mesa
  • 1 kašika masti 
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 crni luk
  • 1/3 praziluka
  • 2 kašike pirinča
  • 150 ml vode
  • 2 čena belog luka
  • 2 tikvice
  • 2 šargarepe

Za preliv:

  • 2 jajeta
  • 300 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • malo seckanog vlašca
  • malo seckaog peršuna

Priprema:

Istopite mast, pa propražite sitno secakn crni luk i praziluk. Posolite i pobiberite, a kada luk omekša dodajte meso. Pospite biljnim začinom, pa dodajte opran pirinač i sipajte malo vode. Dinstajte meso dok voda ne ispari. Pre nego što ispari do kraja dodajte seckani beli luk. Tikvice očistite, operite i izrendajte. Posolite i ostavite da stoje pola sata. Šargarepu takođe izrendajte. U vatrostalnu posudu sipajte šaku oceđenih tikvica, preko stavite rendanu šargarepu. Sipajte fil od mesa, a zatim još jedan red tikvica i šargarepe. 
Umutite jaja, pa dodajte pavlaku, suvi biljni začin, seckani vlašac i peršun i promešajte. Prelijte preko musake, pa viljuškom izbockajte na nekoliko mesta. Pecite na 200°C oko 40 minuta. Ako ne koristite vatrostalnu posudu, onda rernu zagrejte pre nego što stavite jelo. 

Recept poslala Danijela Žikić 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE