Musaka od patlidžana idealna je letnja varijatna svima omiljenog jela. Sastoji se od pregršt dobro poznatih sastojaka i ima fenomenalan ukus. Ono što joj daje posebnu sočnost je bešamel sos, a priprema nije previše komplikovana. Ono što je dodatni plus, je to da je musaka od patlidžana odlična i kada se ohladi, pa ako vam nešto preostane posle ručka odložite je u frižider i iskoristite u naredna dva dana.
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 450 g mlevenog mesa
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 50 g parmezana
- 2 kašike brašna
- 200 ml mleka
- kockica putera
- so, biber
Priprema:
Patlidžan dobro operite, pa ga isecite na kolutove debljine oko pola centimetra. Posolite ga i ostavite nekih pola sata da pusti vodu. Nakon tog vremena stavite ga u lim obložen pek papirom i pecite oko 20 minuta, a na pola pečenja okrenite na drugu stranu. Beli i crni luk sitno naseckajte, pa propržite na ulju da omekšaju. Dodajte mleveno meso, začinite po ukusu i dinstajte dok meso ne porumeni. Za bešamel sos, rastopite puter na umerenoj vatri, dodajte brašno i mešajte dok ne počne da vri. Postepeno ulivajte mleko sve vreme mešajući. Na kraju dodajte parmezan, sve dobro sjedinite, a kada se zgusne sklonite sa ringle. Na dno vatrostalne činije poređajte jedan deo patlidžana, a preko polovinu mesa. Ponovo poređajte patlidžan, pa ostatak mesa i na kraju još jedan red patlidžana. Sve dobro zalijte bešamel sosom, stavite u rernu zagrejanu na 180 i pecite oko 25-30 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Najbolja čokoladna torta sa višnjama
Kolač sa jabukama i grizom, koji će deca obožavati
Pastirska pita sa mlevenim mesom i pire krompirom