Musaka je tradicionalno jelo koje se u Jugoslaviji stalno pripremalo, jer ne samo da je uksuno, nego su i sastojci jeftini. Ovo je standradni recept koji u današnje vreme možete da poboljšate različitim sastojcima, kao što je pavlaka za kuvanje, bujon, tvrdi sir... Pred kraj se preliva jajetom i mlekom kako bi dobila zlatnu koricu, a pročitajte i kako sve možete da poboljšate prelive za musaku. 

Sastojci:
500 g mlevenog mesa
1 crni luk
krompir
začini 
Za preliv: 
1 jaje
malo mleka 

Priprema: 
U tiganj sipajte malo ulja i propržite sitno seckani crni luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo. Začinite po želji. Tepsiju u kojoj ćete peći musaku samo malo nauljite, a zatim poređajte krompir koji ste oljuštili, pa oprali, a zatim i iseckli na deblje kolutove. Preko sipajte pola količine mesa, zatim još jedan red krompira, a onda preostalu količinu mesa. Poslednji red neka bude krompir i malo posolite. Sipajte malo vode i pokrijte aluminijumskom folijom. Viljuškom probušite foliju na par mesta i pecite na 230°C nekih sat vremena. Nakon toga sklonite foliju, pa umutite jaja sa mlekom i sipajte preko. Pecite još pola sata, ali smanjite temepraturu na 200°C. 

Napomena: Ako želite da jelo brže bude gotovo kada isečete krompir kuvajte ga nekih 15 minuta, a preliv možete da obogatite pavlakom za kuvanje umesto mlekom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE