Kada krene sezona kiselog kupusa svi se najviše raduju sarmama. Ako vam je ostalo kupusa od prošle godine iskorsitite ga, ali možete da ga ukiselite i za dva dana. Možete naravno da koristite i svež kupus, samo morate da ga blanširate u vodi 5 minuta, kako bi listovi omekšali. Sarma rolatu od kiselog kupusa niko neće odoleti, a biće odlično posluženje i za slavu ili neki praznik. Fantasično jelo možete da prelijte i neobičnim bešamel sosom koji se pravi od jogurta, a u nastavku teksta pročitajte kako da ga spremite. 

  • Sastojci:
  • 1/2 kiselog kupasa 
  • 700 g mlevenog mesa 
  • 150 g pirinča 
  • 1 crni luk 
  • 2 šargarepe 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 1 kašičica timijana 
  • 1/2 kašičice kumina
  • maslinovo ulje
  • Za sos: 
  • 40 g maslaca 
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike brašna 
  • 600 ml jogurta 
  • 250 ml vode 
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića 

Priprema:

Propržite sitno seckan luk i šargarepu, a zatim dodajte mleveno meso. Kada i ono malo proprži dodajte pirinač, posolite i pobiberite, pa pospite timijanom, slatkom paprikom i kuminom. Sipajte malo vode i ostavite na šporetu još nekih 5 minuta. Tepsiju premažite maslinovim ulje, pa poređajte listove kiselog kupusa. Preko sipajte pola nadeva od mesa, pa stavite još 2-3 lista kupusa i sipajte ostatak nadeva. Pokrijte listovima kupusa. Maslinovo ulje pomešajte sa 1/2 kašičice slakte paprike i premažite kupus. Pokrijte folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 50 minuta. Onda skinite foliju i pecite još 10 minuta na 220°C. Zagrejte puter i ulje, pa propržite brašno. Dodajte jogurt i vodu i posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem. Kada se zgusne gotov je i prelijte rolat od kiselog kupusa. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE