Sarma od kiselog kupusa je jedan od najpoznatijih specijaliteta bez kojih Srbi ne mogu da zamisle hladno vreme. Ako vam nije preostao kiseli kupus od prošle godine, postoji način da ga ukiselite za 2 dana, ali lakše je da napravite sarmice od svežeg. Ovo je recept za mini sarmice koje se pojedu u jednom zalogaju, a super su predlog i za slavsku trpezu. Pune se kao i klasične mlevenim mesom i pirinčem.
- Sastojci:
- 1 kupus
- 200 g pirinča
- 1 paprika
- 500 g mlevenog mesa
- 4 crna luka
- 1 kašičica paradajz paste
- 1 šargarepa
- 2 kašike putera
- 3 čena belog luka
- 30 g peršuna
- 2 kašičice timijana
- 1,3 l soka od paradajza/voda
Priprema:
Pirinač potopite u vodu i ostavite tako da stoji 15 minuta. U tiganju zagrejte ulje, pa propržite sitno seckan crni luk. Zatim dodajte rendanu šargarepu i seckanu papriku, kao i paradajz pastu. Promešajte i dinstajte par minuta, pa posolite i pobiberite. Zatim dodajte puter i mleveni beli luk. Promešajte i ostavite još malo na šporetu. Zatim sipajte u neku posudu i dodajte seckani peršun, mleveno meso, isceđeni pirinač, pa posolite, pobiberite i pospite timijanom. Isecite koren kupusa i stavite ga u ključalu vodu minut, dva. Zatim odvojite listove i dobro ih ocedite. Isecite sredinu (ono zadebljanje) i podelite list na 2 dela, pa na još 2. Sipajte smesu sa mesom i urolajte. Poređajte u šerpu i sipajte paradajz sos, kao i malo vode. Poklopite i kuvajte nekih 35 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus