Pečeno pile sa krompirićima spada u klasike nedeljnog ručka, a često se pravi i kada nam dolaze gosti. Jelo je tako jednostavno, a opet svečano i efektno. U nastavku vam otkrivamo tajnu najsočnijeg pilećeg mesa i najhrskavije kožice koja se lepi za prste. Sve što vam je potrebno jeste jedna limenka piva i sos za roštilj. Zahvaljujući njima meso će biti sočno, a korica hrskava. Svi će vam tražiti recept kada probaju.

  • Sastojci:
  • 1 celo pile
  • 5 krompira
  • 330 ml piva
  • 150 g sosa za roštilj
  • 30 g maslaca
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašičica crvene paprike
  • maslinovo ulje
  • origano

Priprema:

Puter, koji treba da bude mekan, pomešamo sa kuhinjskom solju, biberom, crvenom paprikom i timijanom. Dobro promešajte da dobijete pastu. Nanesite ovu pastu na pile i dobro utrljajte spoljašnju stranu. Pile stavite na sredinu pleha, stavljajući ga da sedi na konzervi piva koju prethodno otvorimo. Krompir iseći, začiniti sa prstohvatom soli, crnog bibera, crvene paprike i prstohvatom origana, dodati 20 ml maslinovog ulja. Sipajte krompir u pleh oko pileta. Pokrijte folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220° C 55 minuta. Zatim izvadimo pleh, skinemo foliju i premažemo pilet roštilj sosom. Pecite još 10 minuta na 200°C.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE