Ćufte su tradicionalno starinsko jelo koje se često nalazi na trpezi, jer ne samo da je ukusno, nego se i baš jednostavno pravi. Uglavnom se koristi mešano mleveno meso i krčkaju se u paradajaz sosu, ali ako želite da isprobate nešto drugačije, predlažemo ovaj recept. Reč je o ćuftama koje se prave od belog mesa, a kako bi bile sočnije obavezno u smesu dodajte puter. Prvo ih propržite, a onda krčkajte u aromatičnom sosu od brokolija i pečuraka. Uživajte!
- Sastojci:
- 500 g pilećeg filea
- 130 g putera
- 2 jajeta
- 1 crni luk
- 40 prezli
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
- Za sos:
- 2 crna luka
- 3 čena belog luka
- 150 g pečuraka
- 150 g brokolija
- 30 g brašna
- 1 kašičica kima
- 3 lovorova lista
- 300 ml bujona
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
Meso isecite na kockice, pa stavite u blender. Dodajte i 30 g putera, pa dobro izblendirajte. U smesu dodajte jaja, prezle, seckani crni luk, posolite, pobiberite, pospite mlevenom paprikom i belim lukom u prahu. Dobro sjedinite, pa malo nakvasite ruke i oblikujte ćufte. Ispržite ih u tiganju u kom ste istopili 100 g putera. Izvadite meso iz tiganja, a onda u isti dodajte crni luk isečen na rebarca. Kad malo omekša dodajte mleveni beli luk i seckane pečurke. Pred kraj dodajte brokoli isečen na cvetove. Posle 5 minuta sipajte brašno i promešajte. Sipajte bujon i krčkajte nekih 5 minuta, pa posolite, pobiberite, pospite kimom i dodajte lovorov list. Promešajte i sipajte pavlaku za kuvanje i limunov sok. Opet promešajte, pa vratite ćufte i poklopite, pa kuvajte nekih 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem