Za ručak se obično vrti nekih 10 jela, u zavisnosti od godišnjeg doba. Uglavnom su to musaka, punjene paprike, sarme, pasulj, i nezaobilazno meso sa krompirom. Kako Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept. Drugačiji je od jela koja ste pravili do sada, a jednostavno je. Svinjsko meso i slaninu ispecite u aromatičnom sosu od pečuraka i servirajte sa salatom. 

  • Sastojci: 
  • 600 g svinjskog karea 
  • 200 g slanine 
  • 1 crni luk 
  • 400 g pečuraka 
  • 1/2 kašičice sušenog ruzmarina 
  • 1/2 kašičice sušenog bosiljka 
  • 1/2 kašičice sušene majčine dušice 
  • 1 kašika paradajz paste 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 200 ml pavlake za kuvanje 
  • 200 g kisele pavlake 
  • 100 ml vode 
  • 1 veza peršuna 

Priprema:

Meso isecite na krupne kokce, pa posolite i pobiberite i dobro promešajte. U dubokom tiganju propržite na malo ulja secaknu slaninu, pa izvadite iz tiganja. U istom tiganju propržite seckani crni luk, pa kada omekša dodajte sekcane pečurke. Promešajte, pa pospite ruzmarinom, bosiljkom, majčinom dušicom i opet promešajte. Kada pečurke budu skoro gotove dodajte paradajz pasti i promešajte, pa dodajte kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje. Promešajte i ostavite još minuta do dva da se krčka. Sipajte sos u vatrostalnu posudu i poređajte meso i slaninu unutra. Pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta.

BONUS VIDEO: 

TikTok/brittself20 Pileće meso

Izvor: Stvar ukusa