Za ručak se obično vrti nekih 10 jela, u zavisnosti od godišnjeg doba. Uglavnom su to musaka, punjene paprike, sarme, pasulj, i nezaobilazno meso sa krompirom. Kako Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept. Drugačiji je od jela koja ste pravili do sada, a jednostavno je. Svinjsko meso i slaninu ispecite u aromatičnom sosu od pečuraka i servirajte sa salatom.
- Sastojci:
- 600 g svinjskog karea
- 200 g slanine
- 1 crni luk
- 400 g pečuraka
- 1/2 kašičice sušenog ruzmarina
- 1/2 kašičice sušenog bosiljka
- 1/2 kašičice sušene majčine dušice
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašičica slatke paprike
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 200 g kisele pavlake
- 100 ml vode
- 1 veza peršuna
Priprema:
Meso isecite na krupne kokce, pa posolite i pobiberite i dobro promešajte. U dubokom tiganju propržite na malo ulja secaknu slaninu, pa izvadite iz tiganja. U istom tiganju propržite seckani crni luk, pa kada omekša dodajte sekcane pečurke. Promešajte, pa pospite ruzmarinom, bosiljkom, majčinom dušicom i opet promešajte. Kada pečurke budu skoro gotove dodajte paradajz pasti i promešajte, pa dodajte kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje. Promešajte i ostavite još minuta do dva da se krčka. Sipajte sos u vatrostalnu posudu i poređajte meso i slaninu unutra. Pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem