Ćulbastija je tradicionalni specijalitet sa juga Srbije, a pravi se od belog mesa i poboljšane verzije bešamel sosa. Ne zahteva neko preterano kulinarsko iskustvo, a ukus je izvanredan. Ako volite da jedete ćufte, onda ne sumnjamo da će vam se i ćulbastija dopasti. Ako želite jelo možete da ukrasite sveže seckanom paprikom, kao i nekim povrćem po vašoj želji. 

  • Sastojci:
  • 700 g junećeg mlevenog mesa
  • 500 g krompira
  • 2 crna luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 jajeta
  • 4 kašike prezli
  • 1/2 veze svežeg peršuna
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 kašičica suvog začina 
  • Za preliv:
  • 15 g putera 
  • 2 kašike brašna
  • 300 ml pavlake za kuvanje
  • 400 ml mleka

Priprema:

Krompir izrendajte, pa mu dodajte sitno seckani peršun i crni luk, kao i mleveni beli. Zatim dodajte jaja i prezle, pa posolite i pobiberite, pospite crvenom paprikom, kao i suvim začinom. Dobro sjedinite, pa dodajte mleveno meso i lepo promešajte. Tepsiju premažite puterom i u nju poređajte veće ćufte jajastog oblika (poznate kao i ćulbastije). Komadić putera stavite na svaku ćulbastiju i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C nekih 40 minuta. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite 2-3 minuta, uz neprestano mešanje. Sipajte hladno mleko i posle par minuta sipajte i pavlaku za kuvanje. Kuvajte dok se ne zgusne uz neprestano mešanje. Sipajte preliv preko ćulbastija i vratite u rernu na još 10 minuta.

BONUS VIDEO: 

NAPRAVITE PROFI ĆUFTE I ŠPAGETE KAO ITALIJANI: Raša odao kulinarsku tajnu, OVO ih razlikuje od BALKANSKIH MESNIH KUGLICA Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa