Ćulbastija je tradicionalni specijalitet sa juga Srbije, a pravi se od belog mesa i poboljšane verzije bešamel sosa. Ne zahteva neko preterano kulinarsko iskustvo, a ukus je izvanredan. Ako volite da jedete ćufte, onda ne sumnjamo da će vam se i ćulbastija dopasti. Ako želite jelo možete da ukrasite sveže seckanom paprikom, kao i nekim povrćem po vašoj želji.
- Sastojci:
- 700 g junećeg mlevenog mesa
- 500 g krompira
- 2 crna luka
- 3 čena belog luka
- 2 jajeta
- 4 kašike prezli
- 1/2 veze svežeg peršuna
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- 1 kašičica suvog začina
- Za preliv:
- 15 g putera
- 2 kašike brašna
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 400 ml mleka
Priprema:
Krompir izrendajte, pa mu dodajte sitno seckani peršun i crni luk, kao i mleveni beli. Zatim dodajte jaja i prezle, pa posolite i pobiberite, pospite crvenom paprikom, kao i suvim začinom. Dobro sjedinite, pa dodajte mleveno meso i lepo promešajte. Tepsiju premažite puterom i u nju poređajte veće ćufte jajastog oblika (poznate kao i ćulbastije). Komadić putera stavite na svaku ćulbastiju i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C nekih 40 minuta. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite 2-3 minuta, uz neprestano mešanje. Sipajte hladno mleko i posle par minuta sipajte i pavlaku za kuvanje. Kuvajte dok se ne zgusne uz neprestano mešanje. Sipajte preliv preko ćulbastija i vratite u rernu na još 10 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem