Jedan od klasika srpske trpeze svakako su ćufte u paradajz sosu. Ako vam je dosadio ukus, recept možete malo promeniti i dobiti pravo gurmansko jelo. Ove sočne ćufte pune se karfiolom, uvijaju u slaninu, pa prelivaju sosem od sira. Najbolje idu uz standardni prilog - krompir pire. Bogat ukus i ručak za čistu desetku!
- Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 700 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 4,5 kašičice soli
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica crnog bibera
- 1 kašičica senfa
- 2 jaja
- 50 g tvrdog sira
- 400 ml mleka
- prstohvat muškatnog oraščića
- 3 krompira
- 50 g putera
- 100 ml mleka
- mladi luk
Priprema:
Glavicu karfiola ubacite u šerpu, prelijte vodom, dodajte kašičicu soli, poklopite i kuvajte još 5 minuta nakon ključanja. U mleveno meso dodajte iseckan crni luk, usitnjen beli luk, kašičicu soli, origano, slatku papriku, 1/2 kašičice crnog bibera, senf i jaja, pa dobro promešajte. Prokuvanom karfiolu uklonite središnji tvrdi deo, pa podelite na cvetove. Od mesa napravite loptice, pa ih spljoštite i dodajte po cvet karfiola u sredinu. Preklopite meso, oblikujte malo rukama loptice i umotajte u list slanine. Pržite u malo dubljem ulju sa obe strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Preostale cvetove karfiola pomešajte sa izrendanim tvrdim sirom, pa dodajte mleko, 1/2 kašičice soli, ostatak crnog bibera i muškatni oraščić, pa umutite štapnim mikserom. Prelijte ćufte
u tiganju ovim sosom, pa ih poklopite. Krčkajte oko 10 minuta na laganijoj vatri. U međuvremenu, iseckajte krompir, stavite u šerpu, nalijte vodu, dodajte kašičicu soli i kuvajte 30-40 minuta, procedite, pa ponovo dodajte kašičicu soli, puter, mleko i napravite pire. Isecite mladi luk pa ga pospite po čuftama. Služite uz pire.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Oblande od 4 sastojka po receptu naših baka
Starinski recept za vanilice za Svetog Jovana
Recept za pletenicu od lisnatog testa punjenu kremom
Da li svinjska mast može da se pokvari i gde je najbolje da je čuvate da bi duže trajala