Jedan od klasika srpske trpeze svakako su ćufte u paradajz sosu. Ako vam je dosadio ukus, recept možete malo promeniti i dobiti pravo gurmansko jelo. Ove sočne ćufte pune se karfiolom, uvijaju u slaninu, pa prelivaju sosem od sira. Najbolje idu uz standardni prilog - krompir pire. Bogat ukus i ručak za čistu desetku!
- Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 700 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 4,5 kašičice soli
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica crnog bibera
- 1 kašičica senfa
- 2 jaja
- 50 g tvrdog sira
- 400 ml mleka
- prstohvat muškatnog oraščića
- 3 krompira
- 50 g putera
- 100 ml mleka
- mladi luk
Priprema:
Glavicu karfiola ubacite u šerpu, prelijte vodom, dodajte kašičicu soli, poklopite i kuvajte još 5 minuta nakon ključanja. U mleveno meso dodajte iseckan crni luk, usitnjen beli luk, kašičicu soli, origano, slatku papriku, 1/2 kašičice crnog bibera, senf i jaja, pa dobro promešajte. Prokuvanom karfiolu uklonite središnji tvrdi deo, pa podelite na cvetove. Od mesa napravite loptice, pa ih spljoštite i dodajte po cvet karfiola u sredinu. Preklopite meso, oblikujte malo rukama loptice i umotajte u list slanine. Pržite u malo dubljem ulju sa obe strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Preostale cvetove karfiola pomešajte sa izrendanim tvrdim sirom, pa dodajte mleko, 1/2 kašičice soli, ostatak crnog bibera i muškatni oraščić, pa umutite štapnim mikserom. Prelijte ćufte
u tiganju ovim sosom, pa ih poklopite. Krčkajte oko 10 minuta na laganijoj vatri. U međuvremenu, iseckajte krompir, stavite u šerpu, nalijte vodu, dodajte kašičicu soli i kuvajte 30-40 minuta, procedite, pa ponovo dodajte kašičicu soli, puter, mleko i napravite pire. Isecite mladi luk pa ga pospite po čuftama. Služite uz pire.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa