Jedan od klasika srpske trpeze svakako su ćufte u paradajz sosu. Ako vam je dosadio ukus, recept možete malo promeniti i dobiti pravo gurmansko jelo. Ove sočne ćufte pune se karfiolom, uvijaju u slaninu, pa prelivaju sosem od sira. Najbolje idu uz standardni prilog - krompir pire. Bogat ukus i ručak za čistu desetku!

  • Sastojci:
  • 1 glavica karfiola
  • 700 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 4,5 kašičice soli
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica crnog bibera
  • 1 kašičica senfa
  • 2 jaja
  • 50 g tvrdog sira
  • 400 ml mleka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 3 krompira
  • 50 g putera
  • 100 ml mleka
  • mladi luk

Priprema:

Glavicu karfiola ubacite u šerpu, prelijte vodom, dodajte kašičicu soli, poklopite i kuvajte još 5 minuta nakon ključanja. U mleveno meso dodajte iseckan crni luk, usitnjen beli luk, kašičicu soli, origano, slatku papriku, 1/2 kašičice crnog bibera, senf i jaja, pa dobro promešajte. Prokuvanom karfiolu uklonite središnji tvrdi deo, pa podelite na cvetove. Od mesa napravite loptice, pa ih spljoštite i dodajte po cvet karfiola u sredinu. Preklopite meso, oblikujte malo rukama loptice i umotajte u list slanine. Pržite u malo dubljem ulju sa obe strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Preostale cvetove karfiola pomešajte sa izrendanim tvrdim sirom, pa dodajte mleko, 1/2 kašičice soli, ostatak crnog bibera i muškatni oraščić, pa umutite štapnim mikserom. Prelijte ćufte

u tiganju ovim sosom, pa ih poklopite. Krčkajte oko 10 minuta na laganijoj vatri. U međuvremenu, iseckajte krompir, stavite u šerpu, nalijte vodu, dodajte kašičicu soli i kuvajte 30-40 minuta, procedite, pa ponovo  dodajte kašičicu soli, puter, mleko i napravite pire. Isecite mladi luk pa ga pospite po čuftama. Služite uz pire.

BONUS VIDEO:

Burek sarme  Instagram/yildizlarsofrasi

 Izvor: StvarUkusa