Svinjsku džigericu možete spremati na mnogo načina. Odlična ideja supikantni ražnjići sa svinjskom džigericom. Za danas smo pripremili fantastičan recept za sve ljubitelje ove namirnice. Ona se preliva aromatičnim sosom sa dve vrste vina. Glavni sastojak sosa su pečurke, a dodaju se i začini poput žalfije i majčine dušice.

Sastojci:

  • 3 kašike masti
  • 500-600 g svinjske džigerice
  • 1 glavica crnog luka
  • Za sos od pečuraka:
  • 500 g mešavine pečuraka po izboru
  • 3 kašike putera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • malo majčine dušice
  • 2 iseckana lista žalfije
  • 2 kašike šeri vina
  • 50 ml belog vina
  • 250 ml pilećeg bujona
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Recept za svinjsku džigericu u sosu sa pečurkama i vinom:

Stavite mast u tiganj, pa je zagrejte na jakoj vatri. Kada se mast istopi, dodajte svinjsku džigericu i pržite sa obe strane dok ne porumeni. Potom prebacite svinjsku džigericu u pleh za pečenje, pospite je iseckanim crnim lukom i pecite na 180°C oko 20-25 minuta. Nakon toga, izvadite džigericu i ostavite je na toplom mestu poklopljenu, ali ne skroz. U međuvremenu, u drugom tihanju zagrejte puter na srednjoj vatri, pa dodajte očišćene pečurke. Propržite ih i kada porumene dodajte dodajte iseckani crni i beli luk i mal smanjite temperaturu. Kada pečurke omekšaju, dodajte majčinu dušicu i žalfiju. Dobro promešajte i dodajte šeri i belo vino. Pjačajte malo vatru, pa kuvajte dok se količina tečnosti ne prepolovi. Sipajte pavlaku za kuvanje i mešajte dok se sastojce ne sjedine. Iseckajte svinjsku džigericu i prelijte je sosem od pečuraka i vina. Preporučujemo i prženu svinjsku džigericu.

BONUS VIDEO:

TikTok/eattastedine Jaja na oko sa feta sirom

 Izvor: StvarUkusa/J.K.