Piletinasa đumbirom, belim lukom i brokolijem pravi se uz susam i čili sos. Sve ovo daje izvrsnu aromu, dok pečeni brokoli prelepo hrska, dok sos od susama i čilija osvežava. Možda će vas zanimati i piletina sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom. Evo kako da napravite piletinu sa đumbirom, belim lukom i borkolijem!

Sastojci:

  • 100 ml svetlog soja sosa
  • 1 kašika tamnog soja sosa
  • 100 ml pilećeg bujona
  • 100 ml vina, plus 4 kašike za glazuru
  • 2 kašičice praha od pet začina
  • 80 g đumbira, narendanog
  • 1 beli luk, oljušten i iseckan
  • 3 kašičice granuliranog šećera
  • 1,5 kg piletine
  • 2 brokolija, isečenog na četvrtine
  • 1 kašičica susamovog ulja
  • 1 kašičica ulja
  • Prepečeno susamovo seme za posipanje
  • 2 mlada luka, sitno iseckana po dijagonali
  • 1 crvena čili paprika, sitno isečena po dijagonali
  • Kuvani pirinač za posluživanje

Za sos

  • 2 kašike tahinija
  • 2-3 kašičice čili ulja ili po ukusu
  • 1 kašičica granuliranog šećera
  • 1 kašičica crnog sirćeta

Recept za piletinu sa đumbirom, belim lukom i brokolijem

10:32
Korak 1

Prokuvajte soja sos i pripremite piletinu

Za piletinu sa đumbirom, belim lukom i borkolijem prvo dodajte soja sosove, bujon, vino, pet začina, đumbir, beli luk i 2 kašičice šećera u šerpu. Pustite da provri pa kuvajte 20 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Dok se to kuva, piletinu isperite i kuhinjskim nožem isecite obe strane kičme. Okrenite pileća prsa nagore i pritisnite grudnu kost da se spljošti. Dvaput zarežite prsa i jednom krakove, prorezujući kožu u meso, a zatim stavite piletinu u dubok pleh ili posudu. Ohlađenu mešavinu soja sosa procedite kroz fino sito preko piletine, pazeći da uđe u rezove i kašičicom je stavite u bilo koje kutke, pukotine ili džepove sa obe strane piletine. Pokrijte i ostavite u frižideru 2 sata.

10:38
Korak 2

Prirpemite brokoli i sos

Prelijte brokoli susamom i uljem, pospite susamom i ostavite sa strane. Za sos pomešajte sve sastojke dok ne postanu glatki i kremasti, zatim dodajte 2 kašike vode i ponovo promešajte. Ostavite na stranu. Zagrejte rernu na 160°C. Izvadite piletinu iz marinade i osušite kuhinjskim papirom. Sipajte marinadu iz pleha/posude u šerpu sa preostalom 1 kašičicom šećera i 4 kašike vina, pa ostavite da se krčka u gusti sos (oko 15 minuta).

10:39
Korak 3

Pecite piletinu i brokoli

Stavitepiletinuna pleh sa grudima nagore i pecite 20 minuta. Nakon ovog vremena, obilno premažite piletinu marinadom i oko nje stavite brokoli, trudeći se da se ne preklapaju. Vratite u rernu i pecite još 25-35 minuta, premazujući piletinu svakih 15 minuta sa još marinade. Piletina je spremna kada se sokovi iz najdebljeg dela buta isprazne. Odmorite se 10 minuta, a zatim prenesite piletinu i brokoli na tanjir za serviranje, pazeći da bilo koji sos na dnu tacne bude izliven na vrh. Prelijte brokoli tahini sosom, ukrasite mladim lukom, čilijem i sa još semenki susama i poslužite uz beli pirinač. Uživajte u piletini sa đumbirom, belim lukom i brokolijem!

Pročitajte i kako se pravi začinjena piletina sa krompirom i salatom

BONUS VIDEO

Kurir televizija RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha

StvarUkusa/L.S.