Piletinasa đumbirom, belim lukom i brokolijem pravi se uz susam i čili sos. Sve ovo daje izvrsnu aromu, dok pečeni brokoli prelepo hrska, dok sos od susama i čilija osvežava. Možda će vas zanimati i piletina sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom. Evo kako da napravite piletinu sa đumbirom, belim lukom i borkolijem!
Sastojci:
- 100 ml svetlog soja sosa
- 1 kašika tamnog soja sosa
- 100 ml pilećeg bujona
- 100 ml vina, plus 4 kašike za glazuru
- 2 kašičice praha od pet začina
- 80 g đumbira, narendanog
- 1 beli luk, oljušten i iseckan
- 3 kašičice granuliranog šećera
- 1,5 kg piletine
- 2 brokolija, isečenog na četvrtine
- 1 kašičica susamovog ulja
- 1 kašičica ulja
- Prepečeno susamovo seme za posipanje
- 2 mlada luka, sitno iseckana po dijagonali
- 1 crvena čili paprika, sitno isečena po dijagonali
- Kuvani pirinač za posluživanje
Za sos
- 2 kašike tahinija
- 2-3 kašičice čili ulja ili po ukusu
- 1 kašičica granuliranog šećera
- 1 kašičica crnog sirćeta
Recept za piletinu sa đumbirom, belim lukom i brokolijem
Prokuvajte soja sos i pripremite piletinu
Za piletinu sa đumbirom, belim lukom i borkolijem prvo dodajte soja sosove, bujon, vino, pet začina, đumbir, beli luk i 2 kašičice šećera u šerpu. Pustite da provri pa kuvajte 20 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Dok se to kuva, piletinu isperite i kuhinjskim nožem isecite obe strane kičme. Okrenite pileća prsa nagore i pritisnite grudnu kost da se spljošti. Dvaput zarežite prsa i jednom krakove, prorezujući kožu u meso, a zatim stavite piletinu u dubok pleh ili posudu. Ohlađenu mešavinu soja sosa procedite kroz fino sito preko piletine, pazeći da uđe u rezove i kašičicom je stavite u bilo koje kutke, pukotine ili džepove sa obe strane piletine. Pokrijte i ostavite u frižideru 2 sata.
Prirpemite brokoli i sos
Prelijte brokoli susamom i uljem, pospite susamom i ostavite sa strane. Za sos pomešajte sve sastojke dok ne postanu glatki i kremasti, zatim dodajte 2 kašike vode i ponovo promešajte. Ostavite na stranu. Zagrejte rernu na 160°C. Izvadite piletinu iz marinade i osušite kuhinjskim papirom. Sipajte marinadu iz pleha/posude u šerpu sa preostalom 1 kašičicom šećera i 4 kašike vina, pa ostavite da se krčka u gusti sos (oko 15 minuta).
Pecite piletinu i brokoli
Stavitepiletinuna pleh sa grudima nagore i pecite 20 minuta. Nakon ovog vremena, obilno premažite piletinu marinadom i oko nje stavite brokoli, trudeći se da se ne preklapaju. Vratite u rernu i pecite još 25-35 minuta, premazujući piletinu svakih 15 minuta sa još marinade. Piletina je spremna kada se sokovi iz najdebljeg dela buta isprazne. Odmorite se 10 minuta, a zatim prenesite piletinu i brokoli na tanjir za serviranje, pazeći da bilo koji sos na dnu tacne bude izliven na vrh. Prelijte brokoli tahini sosom, ukrasite mladim lukom, čilijem i sa još semenki susama i poslužite uz beli pirinač. Uživajte u piletini sa đumbirom, belim lukom i brokolijem!
Pročitajte i kako se pravi začinjena piletina sa krompirom i salatom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem