Pečena piletina na argentinski način sa tikvicom se pravi tako što se i sve zajedno peče u tepsiji. Možda će vas zanimati i zapečena piletina sa brokolijem. Suština ove pečene piletine je u sosu koji se zove čimičuri i pravi se od svežeg bilja, sirćeta i belog luka. Evo kako se pravi pečna piletina na argentinski način sa tivkicom!

Sastojci:

  • 1 kg pilećih bataka
  • 800 g tikvica, oljuštenih, i vrlo tanko isečenih
  • 2 crvena luka, tanko narezana
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice listova majčine dušice

Za sos

  • 1 čen belog luka, sitno isečen
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 kašike belog vina ili jabukovog sirćeta, plus dodatno ako je potrebno
  • Sok od ½ limuna
  • ½ kašičice ljute paprike u pahuljicama
  • Veza peršuna
  • 1 šalot, sitno seckan
  • 70 ml maslinovog ulja

Recept za pečenu piletinu na argentinski način sa tikvicom

9:45
Korak 1

Umutite sastojke za sos

Za pečenu piletinu na argentinski način sa tikvicom prvo umutiti sve sastojke za sos dok ne postane glatko, dodajući so, plus još sirćeta po ukusu i još ulja, ako je potrebno.

9:50
Korak 2

Marinirajte piletinu

Pola sosa pomešajte sa piletinom u činiji da se piletina obloži, poklopite i ostaviti da se marinira u frižideru najmanje 1 sat, mada što duže to bolje. Izvadite piletinu iz frižidera oko 20 minuta pre nego što planirate da je kuvate.

9:51
Korak 3

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 180 °C. Na velikom plehu za pečenje pomešajte tikvice i luk sa 2 kašike maslinovog ulja i svim listićima majčine dušice, a zatim začinite solju i biberom. Na vrh stavite piletinu, pokapajte sa preostalom 1 kašikom maslinovog ulja, pa ponovo začinite solju i crnim biberom. Pecite 35-40 minuta ili dok piletina ne bude potpuno kuvana i meka. Dodajte još začina ako je potrebno, a zatim pokapajte preostalim sosom za serviranje. Uživajte u pečenoj piletini na argentinski način sa tikvicom!

Pročitajte kako se prave pileća krilca iz tiganja, a kao sa roštilja

BONUS VIDEO

Kako se sprema rolovana piletina? Kurir

StvarUkusa/L.S.