Pečena piletina na argentinski način sa tikvicom se pravi tako što se i sve zajedno peče u tepsiji. Možda će vas zanimati i zapečena piletina sa brokolijem. Suština ove pečene piletine je u sosu koji se zove čimičuri i pravi se od svežeg bilja, sirćeta i belog luka. Evo kako se pravi pečna piletina na argentinski način sa tivkicom!
Sastojci:
- 1 kg pilećih bataka
- 800 g tikvica, oljuštenih, i vrlo tanko isečenih
- 2 crvena luka, tanko narezana
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice listova majčine dušice
Za sos
- 1 čen belog luka, sitno isečen
- 1 kašičica sušenog origana
- 2 kašike belog vina ili jabukovog sirćeta, plus dodatno ako je potrebno
- Sok od ½ limuna
- ½ kašičice ljute paprike u pahuljicama
- Veza peršuna
- 1 šalot, sitno seckan
- 70 ml maslinovog ulja
Recept za pečenu piletinu na argentinski način sa tikvicom
Umutite sastojke za sos
Za pečenu piletinu na argentinski način sa tikvicom prvo umutiti sve sastojke za sos dok ne postane glatko, dodajući so, plus još sirćeta po ukusu i još ulja, ako je potrebno.
Marinirajte piletinu
Pola sosa pomešajte sa piletinom u činiji da se piletina obloži, poklopite i ostaviti da se marinira u frižideru najmanje 1 sat, mada što duže to bolje. Izvadite piletinu iz frižidera oko 20 minuta pre nego što planirate da je kuvate.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 180 °C. Na velikom plehu za pečenje pomešajte tikvice i luk sa 2 kašike maslinovog ulja i svim listićima majčine dušice, a zatim začinite solju i biberom. Na vrh stavite piletinu, pokapajte sa preostalom 1 kašikom maslinovog ulja, pa ponovo začinite solju i crnim biberom. Pecite 35-40 minuta ili dok piletina ne bude potpuno kuvana i meka. Dodajte još začina ako je potrebno, a zatim pokapajte preostalim sosom za serviranje. Uživajte u pečenoj piletini na argentinski način sa tikvicom!
Pročitajte kako se prave pileća krilca iz tiganja, a kao sa roštilja
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus