Lepota piletine dinstane u medu i luku je u tome što uz minimalnu pripremu, dobijate obrok koji izgleda i ima ukus, kao da je izašlo iz kuhinje restorana. Piletina je tako lagano pohovana, a zatim prekrivena jedinstvenim slatkim sosom od belog luka. Možda ćete želeti da napravite i piletinu sa đumbirom, belim lukom, brokolijem, susamom i čili sosom. Soja sos i med se kombinuju da formiraju dubok ukus umamija, sa samo malo kiseline iz pirinčanog sirćeta. Savršeno ćete je iskombinovati uz pirinač ili sa kinoom i pečenim povrćem. Evo kako da napravite piletinu dinstanu u medu i luku!

Sastojci:

  • 170 g pilećih prsa bez kostiju
  • 60 g višenamenskog brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 4 kašike putera
  • 40 g meda
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike pirinčanog sirćeta
  • 1 kašika mlevenog belog luka

Recept za piletinu dinstanu u medu i luku

10:54
Korak 1

Pomešajte suve sastojke

Za piletinu dinstanu u medu i luku u činiju dodajte brašno, so i biber, a zatim ih umutite da ih sjedinite.

10:58
Korak 2

Pripremite piletinu

Položite komad plastične folije ili papir za pečenje na dasku za sečenje. Svaki komad piletine stavite na dasku u ravnom sloju, a zatim prekrijte još jednim listom plastične folije. Koristeći čekić, nežno izlupajte piletinu, počevši od sredine i krećući se ka spolja. Nastavite dok piletina ne bude tanka.

10:58
Korak 3

Pobrašnite piletinu

Stavite pileća prsa u mešavinu brašna. Prstima nežno tapkajte piletinu kako bi brašno bolje prijanjalo. Sada okrenite prsa i ponovite, tako da brašno prekrije obe strane. Lagano ih protresite da uklonite višak brašna.

10:58
Korak 4

Mešajte tečne sastojke

U maloj činiji pomešajte med, soja sos, pirinčano sirće i beli luk. Dobro promešajte.

10:58
Korak 5

Pecite piletinu

U velikom tiganju istopite puter na srednjoj vatri. Kada puter počne da ključa, dodajte piletinu (možda ćete to morati da uradite u dve serije u zavisnosti od veličine vašeg tiganja). Pecite piletinu dok koža ne porumeni. Kada porumeni, okrenite piletinu i ostavite da druga strana porumeni.

10:59
Korak 6

Dodajte sos i dinstajte

Smanjite vatru na srednje nisku i prelijte sos preko piletine. Okrenite piletinu, tako da je strana sa sosom sada na dnu, a zatim ostavite piletinu da se krčka, nepokrivenu, dok ne više ne bude ružičasta. Ovo bi trebalo da traje 6 do 10 minuta. Nastavite da proveravate piletinu i ne dozvolite da sos proključa. Servirajte odmah. Uživajte u piletini dinstanoj u medu i luku.

Pročitajte kako se pravi piletina po receptu iz Provanse

BONUS VIDEO

Kurir televizija RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha

StvarUkusa/L