Lepota piletine dinstane u medu i luku je u tome što uz minimalnu pripremu, dobijate obrok koji izgleda i ima ukus, kao da je izašlo iz kuhinje restorana. Piletina je tako lagano pohovana, a zatim prekrivena jedinstvenim slatkim sosom od belog luka. Možda ćete želeti da napravite i piletinu sa đumbirom, belim lukom, brokolijem, susamom i čili sosom. Soja sos i med se kombinuju da formiraju dubok ukus umamija, sa samo malo kiseline iz pirinčanog sirćeta. Savršeno ćete je iskombinovati uz pirinač ili sa kinoom i pečenim povrćem. Evo kako da napravite piletinu dinstanu u medu i luku!
Sastojci:
- 170 g pilećih prsa bez kostiju
- 60 g višenamenskog brašna
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 4 kašike putera
- 40 g meda
- 3 kašike soja sosa
- 2 kašike pirinčanog sirćeta
- 1 kašika mlevenog belog luka
Recept za piletinu dinstanu u medu i luku
Pomešajte suve sastojke
Za piletinu dinstanu u medu i luku u činiju dodajte brašno, so i biber, a zatim ih umutite da ih sjedinite.
Pripremite piletinu
Položite komad plastične folije ili papir za pečenje na dasku za sečenje. Svaki komad piletine stavite na dasku u ravnom sloju, a zatim prekrijte još jednim listom plastične folije. Koristeći čekić, nežno izlupajte piletinu, počevši od sredine i krećući se ka spolja. Nastavite dok piletina ne bude tanka.
Pobrašnite piletinu
Stavite pileća prsa u mešavinu brašna. Prstima nežno tapkajte piletinu kako bi brašno bolje prijanjalo. Sada okrenite prsa i ponovite, tako da brašno prekrije obe strane. Lagano ih protresite da uklonite višak brašna.
Mešajte tečne sastojke
U maloj činiji pomešajte med, soja sos, pirinčano sirće i beli luk. Dobro promešajte.
Pecite piletinu
U velikom tiganju istopite puter na srednjoj vatri. Kada puter počne da ključa, dodajte piletinu (možda ćete to morati da uradite u dve serije u zavisnosti od veličine vašeg tiganja). Pecite piletinu dok koža ne porumeni. Kada porumeni, okrenite piletinu i ostavite da druga strana porumeni.
Dodajte sos i dinstajte
Smanjite vatru na srednje nisku i prelijte sos preko piletine. Okrenite piletinu, tako da je strana sa sosom sada na dnu, a zatim ostavite piletinu da se krčka, nepokrivenu, dok ne više ne bude ružičasta. Ovo bi trebalo da traje 6 do 10 minuta. Nastavite da proveravate piletinu i ne dozvolite da sos proključa. Servirajte odmah. Uživajte u piletini dinstanoj u medu i luku.
Pročitajte kako se pravi piletina po receptu iz Provanse
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem