Goveđa rebra na francuski način predstavljaju gulaš sa crvenim vinom i često se pravi u Francuskoj. Možda ćete želeti da isprobate i sočna svinjska rebarca u kiselo-slatkom sosu. Sos za ovo jelo se pravi tako što se rebarca dinstaju u vinu satima pre nego što se doda povrće, i ponovo se isecka meso za završno dinstanje. Evo kako da napravite goveđa rebarca na francuski način!
Sastojci:
- 250 g slanine, deblje sečene
- 1,5 kg goveđih rebara
- 3 kašike paradajz pirea
- 750 ml crnog vina
- 500 ml goveđeg bujona
- 40 g neslanog putera
- 200 g ljutike, oguljene i ostavljene cele
- 200 g šargarepe
- 4 čena belog luka, sitno narezana
- 150 g pečuraka, prepolovljenih
- 2 lovorova lista
- 1 veza zeleni
- ½ veze peršuna, iseckani listovi
- Pire krompir, hrskavi hleb ili palenta za posluživanje
Recept za goveđa rebarca na francuski način
Zagrejte rernu
Za goveđa rebarca na francuski način zagrejte rernu na 160 ° C. Stavite veliki tiganj sa poklopcem na srednju vatru i dodajte slaninu. Pecite dok mast ne iscuri i slanina ne postane hrskava. Izvadite šupljikavom kašikom, ostavljajući mast u tiganju.
Ispecite rebarca sa slaninom
Pojačajte vatru, začinite rebarca sa dosta soli i bibera, pa dodajte u tiganj i pržite sa svih strana dok ne porumene. Vratite slaninu u tiganj, pa umešajte paradajz pire. Kuvajte minut, pa dodajte crno vino i bujon. Pokrijte poklopcem, a zatim pecite u rerni 1½ sat.
Istopite puter
U međuvremenu istopite puter u tiganju na srednjoj vatri, pa dodajte luk i šargarepu. Kuvajte sve dok ne porumene, pa dodajte beli luk i pržite još minut-dva. Ostavite na stranu.
Čisto meso bez kosti pecite sa povrćem
Posle 1½ sata, izvadite tepsiju iz rerne i pažljivo izvadite rebarca. Izvucite kosti, isecite i bacite sve žilavo vezivno tkivo, a zatim veoma grubo iseckajte meso. Velikom kašikom ili kutlačom skinite što više masti iz tepsije, a zatim vratite govedinu u sos, zajedno sa zaprženim povrćem, pečurkama, lovorovim listom i zeleni. Pokrijte i vratite u rernu na 1½-2 sata dok se meso potpuno ne raspadne i povrće ispeče. Začinite po ukusu, pa poslužite posuto peršunom i po želji. Uživajte u goveđim rebarcima na francuski način!
Pročitajte kako se pravi GOVEĐE MESO U SOSU OD PAPRIKE
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem