Goveđa rebra na francuski način predstavljaju gulaš sa crvenim vinom i često se pravi u Francuskoj. Možda ćete želeti da isprobate i sočna svinjska rebarca u kiselo-slatkom sosu. Sos za ovo jelo se pravi tako što se rebarca dinstaju u vinu satima pre nego što se doda povrće, i ponovo se isecka meso za završno dinstanje. Evo kako da napravite goveđa rebarca na francuski način!

Sastojci:

  • 250 g slanine, deblje sečene
  • 1,5 kg goveđih rebara
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 750 ml crnog vina
  • 500 ml goveđeg bujona
  • 40 g neslanog putera
  • 200 g ljutike, oguljene i ostavljene cele
  • 200 g šargarepe
  • 4 čena belog luka, sitno narezana
  • 150 g pečuraka, prepolovljenih
  • 2 lovorova lista
  • 1 veza zeleni
  • ½ veze peršuna, iseckani listovi
  • Pire krompir, hrskavi hleb ili palenta za posluživanje

Recept za goveđa rebarca na francuski način

14:23
Korak 1

Zagrejte rernu

Za goveđa rebarca na francuski način zagrejte rernu na 160 ° C. Stavite veliki tiganj sa poklopcem na srednju vatru i dodajte slaninu. Pecite dok mast ne iscuri i slanina ne postane hrskava. Izvadite šupljikavom kašikom, ostavljajući mast u tiganju.

14:30
Korak 2

Ispecite rebarca sa slaninom

Pojačajte vatru, začinite rebarca sa dosta soli i bibera, pa dodajte u tiganj i pržite sa svih strana dok ne porumene. Vratite slaninu u tiganj, pa umešajte paradajz pire. Kuvajte minut, pa dodajte crno vino i bujon. Pokrijte poklopcem, a zatim pecite u rerni 1½ sat.

14:30
Korak 3

Istopite puter

U međuvremenu istopite puter u tiganju na srednjoj vatri, pa dodajte luk i šargarepu. Kuvajte sve dok ne porumene, pa dodajte beli luk i pržite još minut-dva. Ostavite na stranu.

14:31
Korak 4

Čisto meso bez kosti pecite sa povrćem

Posle 1½ sata, izvadite tepsiju iz rerne i pažljivo izvadite rebarca. Izvucite kosti, isecite i bacite sve žilavo vezivno tkivo, a zatim veoma grubo iseckajte meso. Velikom kašikom ili kutlačom skinite što više masti iz tepsije, a zatim vratite govedinu u sos, zajedno sa zaprženim povrćem, pečurkama, lovorovim listom i zeleni. Pokrijte i vratite u rernu na 1½-2 sata dok se meso potpuno ne raspadne i povrće ispeče. Začinite po ukusu, pa poslužite posuto peršunom i po želji. Uživajte u goveđim rebarcima na francuski način!

Pročitajte kako se pravi GOVEĐE MESO U SOSU OD PAPRIKE

BONUS VIDEO

Teletina iz rerne Instagram/healthyfood.addiction

StvarUkusa/L.S.