Faširane šnicle u sosu od pečuraka je jak obrok, koji se jednostavno priprema. Ukoliko ste ljubitelj mesa, možda ćete želeti da napravite i lovačke šnicle u sosu od rena. Evo i kako se pravi faširano u sosu:
Sastojci:
- 1 veliko jaje
- 40 g prezla
- kašičica belog luka u prahu
- kašičica soli
- kašičica crnog luka u prahu
- 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 450 g mlevenogmesa
- 1 kašika ulja
Za sos:
- 170 g pečuraka oljuštenih i tanko isečenih
- 1 1/2 kašičica soli
- 4 kašike putera
- 1 žuti luk, iseckan
- 2 grančice sveže majčine dušice
- 2 kašike višenamenskog brašna
- 1 kašika paradajz paste
- 40 ml crnog vina
- 180 ml pilećeg bujona
Recept za faširano meso u bogatom sosu od pečuraka:
Obložite pleh papirom za pečenje. U velikoj posudi pomešajte jaje, prezle, beli luk u prahu, so, crni luk u prahu i biber. Dodajte mleveno meso i mešajte čistim rukama dok smesa ne postane lepljiva. U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte 1 kašičicu ulja. Odlomite komad smese koju ste napravili i ubacite u tiganj. Pecite dok ne porumeni sa obe strane, oko 1 minut. Prebacite na mali tanjir. Ostavite da se malo ohladi, a zatim probajte. Začinite preostalu mešavinu mesa sa još soli, ako je potrebno. Formirajte ovalne pljeskavice i poređajte na pripremljeni pleh. Čistim prstom utisnite 8 do 10 udubljenja u svaku pljeskavicu.
U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte preostalu 1 kašiku ulja. Stavite pljeskavice u tiganj, smanjite toplotu na srednju i pržite dok ne porumene, 2 do 3 minuta. Okrenite i pržite dok druga strana ne porumeni, još 2 do 3 minuta. Prebacite na veliki tanjir.
Ocedite sve osim 3 kašike masti iz tiganja. Smanjite toplotu na srednju i ubacite pečurke i 30 ml vode. Dinstajte, povremeno mešajući, dok ne porumene, 6 do 8 minuta i začinite sa 1/2 kašičice soli. Prebacite u malu posudu. U istom tiganju na srednjoj vatri istopite puter. Dodajte luk, majčinu dušicu i 1/2 kašičice soli. Dinstajte, povremeno mešajući, dok luk malo ne omekša i ne postane providan, 5 do 7 minuta.
Dodajte brašno i paradajz pastu i pržite, često mešajući, dok paradajz pasta ne potamni i počne da se lepi za tiganj, oko 2 minuta. Dodajte vino i dinstajte, mešajući, dok se malo ne smanji i ne dobije se gusta, džem pasta, oko 2 minuta. Pustite da provri na jakoj vatri, a zatim smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte, povremeno mešajući, dok se ne zgusne, 4 do 5 minuta. Uklonite grančice majčine dušice i umešajte pečurke. Vratite faširano meso u tiganj, prelijte sosom. Krčkajte još 4 do 5 minuta; po potrebi začinite preostalom solju.
Pročitajte kako se prave savršeno pečena rebarca
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem