Postoji nekoliko legendi vezanih za nastanak piletine Kijev, a ono što se zna jeste da je originalni recept došao iz Francuske. Jedna legenda kaže da je krajem 1840. godine nekoliko bogatih Rusa poslalo svoje najbolje kuvare u Francusku kako bi savladali tehnike kuvanja i doneli neke od najboljih recepata. Prema drugoj verziji, recept za piletinu Kijevu izmislila je Marija-Antoan Karem, francuska kuvarica na Dvoru Aleksandra I. U Rusiji je provela samo nekoliko meseci, ali je to bilo dovoljno da utiče na rusku kuhinju. 

Veruje se da su Francuzi prvobitno koristili teletenu umesto piletine. Kako je teletina bila skupa samo bogati ljudi su je mogli priuštiti, pa je piletina bila jeftinija zamena.

Ukrajinski recept za piletinu Kijev koji danas poznajemo izmišljen je u restoranu hotela Kontinental u Kijevu 1918. Piletina Kijev spremana je samo za oficire komandnog osoblja Hetmana Skoropadskog i postala je izuzetno popularna.

Sastojci: 

  • Za puter: 
  • 250 g neslanog putera
  • 8 čenova belog luka 
  • 1/2 šalotke (vrsta crnog luka)
  • 1/4 limuna 
  • 1 veza peršuna 
  • Za meso: 
  • 4 pileća filea 
  • 180 g brašna 
  • 4 jajeta 
  • 60 ml mleka 
  • 100 g prezli 

Recept za punjenu piletinu Kijev: 

U blender stavite puter sobne temperature, pa dodajte čenove belog luka, kao i šalotku (vrsta crnog luka), zatim sipajte sok od limuna, kao i rendanu koru limuna. Posolite i pobiberite, pa dodajte peršune. Sve dobro izblendirajte, pa sipajte u kesu za zamrzivač ili u špric za kolače. Zasecite piletinu na vrhu (napravite mali prorez). Napnunite meso napravljenim puterom od belog luka. Uvaljajte meso u brašno, u jaja umućena sa mlekom, pa u prezle. Zatim ponovo uvaljajte u jaja i u prezle. Pržite u zagrejanom ulju dok ne dobije zlatnu boju. Piletinu Kijev možete i da pečete u rerni zagrejanoj na 200°C nekih 20 minuta. 

Pročitajte i ovo: Piletina sa aromatičnim začinima za manje od pola sata

BONUS VIDEO: 

Instagram/Fooodkings Kako se pravi puter piletina

StvarUkusa/S.B.