Kada želite da napravite ručak za pamećenje, onda vam mi predlažemo ovaj recept. Lovačke šnicle se prave od davnina, a najčešće se služe sa pire krompirom ili sezonskom salatom. Meso bude neverovatno mekano jer se dugo dinsta u ukusnom sosu, a umesto klasičnog recepta isprobajte ovaj. Napravite lovačke šnice u sosu od rena.
Sastojci:
- Za meso:
- 1 kg juneće kolenice bez kostiju
- 6 čenova belog luka
- 3 šargarepe
- 1 crni luk
- celer
- 5-6 lovorovih listova
- 1 kašičica slatke paprike
- 150 ml belog vina
- 500 ml vode
- Za knedle:
- 20 g svežeg kvasca
- 250 ml mlakog mleka
- 1 kašičica šećera
- 500 g brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- Za sos:
- 50 g putera
- maslinovo ulje
- 2 šalotke (vrsta crnog luka)
- 1 čen belog luka
- 1 kašika brašna
- 300 ml bujona (sos od mesa)
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 180 g rena
Recept za juneće lovačke šnicle:
Uzmite ceo komad mesa i na šest mesta zasecite meso nožem. U dobijene proreze ubacite cele čenove belog luka. Posolite i pobiberite, pa ispržite u šerpi na zagrejanom ulju. Pržite sa svih strana dok ne dobije boju. Celer i šargarepu oljuštite, pa krupno isecitei dodajte u šerpu sa mesom. Zatim dodajte krupno sečen crni luk, pa sipajte belo vino. Na kraju dodajte lovorovo lišće i biber u zrnu, pa promešajte i sipajte vodu. Smanjite temperaturu i poklopite, pa dinstajte meso nekih sat i po vremena. Ako je potrebno povremeno dolijte vodu.
Naparavite češke knedle tako što ćete pomešajte izdrobljeni kvasac sa toplim mlekom i šećerom. Promešajte i posle 5 minuta dodajte prosejano brašno, so i jaje. Umutite testo mikserom, a možete i rukama. Pokrijtep providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih pola sata.
Istopite u tiganju puter, pa sipajte maslinovo ulje. Kada se zagreje dodajte seckanu šalotku, kao i mleveni beli luk. Pržite dok ne omekša, pa dodajte brašno. Kada se malo zgusne sipajte sos od mesa unutra i mešajte dok se sos lepo ne zgusne. Sipajte pavlaku za kuvanje i mešajte dok ne krene da vri, pa dodajte ren. Lepo promešajte i sklonite sa šporeta.
Testo podelite na 2 jednaka dela, pa oblikujte vekne i pokrijte krpom. Kuvajte vekne na pari 20 minuta, pa isecite na kriške. Meso takođe isecite na kriške. U tanjir sipajte sos, stavite meso i češke knedle, pa poslužite.
Pročitajte i ovo: Lovačke šnicle sa slaninom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem