Kada želite da napravite ručak za pamećenje, onda vam mi predlažemo ovaj recept. Lovačke šnicle se prave od davnina, a najčešće se služe sa pire krompirom ili sezonskom salatom. Meso bude neverovatno mekano jer se dugo dinsta u ukusnom sosu, a umesto klasičnog recepta isprobajte ovaj. Napravite lovačke šnice u sosu od rena.  

Sastojci:

  • Za meso:
  • 1 kg juneće kolenice bez kostiju
  • 6 čenova belog luka
  • 3 šargarepe
  • 1 crni luk
  • celer
  • 5-6 lovorovih listova
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 150 ml belog vina 
  • 500 ml vode 
  • Za knedle:
  • 20 g svežeg kvasca 
  • 250 ml mlakog mleka 
  • 1 kašičica šećera
  • 500 g brašna 
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • Za sos: 
  • 50 g putera 
  • maslinovo ulje
  • 2 šalotke (vrsta crnog luka)
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 300 ml bujona (sos od mesa) 
  • 200 ml pavlake za kuvanje 
  • 180 g rena

Recept za juneće lovačke šnicle: 

Uzmite ceo komad mesa i na šest mesta zasecite meso nožem. U dobijene proreze ubacite cele čenove belog luka. Posolite i pobiberite, pa ispržite u šerpi na zagrejanom ulju. Pržite sa svih strana dok ne dobije boju. Celer i šargarepu oljuštite, pa krupno isecitei  dodajte u šerpu sa mesom. Zatim dodajte krupno sečen crni luk, pa sipajte belo vino. Na kraju dodajte lovorovo lišće i biber u zrnu, pa promešajte i sipajte vodu. Smanjite temperaturu i poklopite, pa dinstajte meso nekih sat i po vremena. Ako je potrebno povremeno dolijte vodu. 

Naparavite češke knedle tako što ćete pomešajte izdrobljeni kvasac sa toplim mlekom i šećerom. Promešajte i posle 5 minuta dodajte prosejano brašno, so i jaje. Umutite testo mikserom, a možete i rukama. Pokrijtep providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih pola sata. 

Istopite u tiganju puter, pa sipajte maslinovo ulje. Kada se zagreje dodajte seckanu šalotku, kao i mleveni beli luk. Pržite dok ne omekša, pa dodajte brašno. Kada se malo zgusne sipajte sos od mesa unutra i mešajte dok se sos lepo ne zgusne. Sipajte pavlaku za kuvanje i mešajte dok ne krene da vri, pa dodajte ren. Lepo promešajte i sklonite sa šporeta. 

Testo podelite na 2 jednaka dela, pa oblikujte vekne i pokrijte krpom. Kuvajte vekne na pari 20 minuta, pa isecite na kriške. Meso takođe isecite na kriške. U tanjir sipajte sos, stavite meso i češke knedle, pa poslužite. 

Pročitajte i ovo: Lovačke šnicle sa slaninom

BONUS VIDEO: 

Pileći suvlaki  Instagram/ spoonfulofsi

StvarUkusa/S.B.