Sastojci:

  • 2 velike tikvice
  • 240 g svežeg spanaća, sitno iseckanog
  • 240 g krem sira
  • 120 g rendanog parmezana
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • so i biber, po ukusu
  • maslinovo ulje, za četkanje

Za paradajz sos:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 mali luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 400 g zdrobljenog paradajza
  • 120 g pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 kašičica sušenog origana
  • so i biber, po ukusu
  • listovi svežeg bosiljka, za ukras
Zašto je važno da jedete spanać?

Spanać ima visok udeo vode u sebi. S obzirom da spada u hranu biljnog porekla ima i visok udeo proteina. Ima malu količinu šećera u sebi, i nizak nivo masti. Bogat je vlaknima zbog kojih olakšava varenje. U sebi ima vitamine A, K1, folnu kiselinu, gvožđe i kalcijum.

Recept za rolnice od tikvica punjene spanaćem i krem sirom:

Kako biste napravili ove rolnice, zagrejte rernu na 190°C. Isecite tikvice po dužini na tanke trake. Položite trake na čist kuhinjski ubrus i lagano pospite solju. Ostavite ih da odstoje oko 15 minuta kako bi izvukli višak vlage. Osušite drugim ubrusom.

U činiji pomešajte seckani spanać, krem sir, rendani parmezan, beli luk u prahu, muskatni oraščić, so i biber. Mešajte dok se dobro ne sjedine. Na čistu površinu stavite traku tikvice i na jedan kraj trake stavite kašiku mešavine spanaća i krem sira. Tikvice čvrsto urolajte oko fila i po potrebi pričvrstite čačkalicom.

Za paradajz sos zagrejte maslinovo ulje u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i dinstajte dok ne postane providan, oko 5 minuta. Umešajte beli luk i pržite još minut dok ne zamiriše. Dodajte izmrvljeni paradajz, pavlaku za kuvanje, sušeni bosiljak i origano u šerpu. Začinite solju i biberom. Kuvajte sos 10-15 minuta.

U veliku posudu za pečenje na dno rasporedite tanak sloj paradajz sosa. Zatim poređajte rolnice od tikvica i prelijte preostali sos preko rolnica. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite25 minuta. Sklonite foliju i pecite još 10 minuta. Izvadite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i prolećne patlidžan rolnice.

Pročitajte kako se prave riblje rolnice sa sirom i začinskim biljem

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za faširane šnicle od tikvica Izvor: Recept za faširane šnicle od tikvica

 StvarUkusa