Sastojci:
- 2 velika paradajza, iseckana
- 1 mali luk, nasečen na kolutove
- 1 kg tikvica srednje veličine, oljuštenih
- 400 ml paradajz sosa
- 95 ml vode
za fil:
- 65 g pirinča dugog zrna, dobro ispranog
- 230 g mlevenog mesa
- 1 mali luk, iseckan
- 40 g seckanog peršuna
- 40 g seckane mirođije
- 400 g paradajza isečenog na kockice sa sokom
- 65 ml vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica paprike u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- so i biber po ukusu
Recept za punjene tikvice:
Kako biste napravili punjene tikvice, u velikoj posudi pomešajte sastojke za fil - pirinač, mlevena govedina, seckani crni luk, sveži peršun, mirođiju, paradajz isečen na kockice, vodu, maslinovo ulje, papriku u prahu, beli luki u prahu i so i biber. Mešajte rukom da se sjedine.
Izdubite tikvice, kakao biste napravili mesta za fil. Lagano nauljite dno velikog dubokog lonca. Preostali paradajz narežite i rasporedite po dnu tiganja. Sada dodajte kriške luka i jezgra tikvica. Pospite sa malo soli i bibera. Rukama pažljivo napunite tikvice filom. Poređajte tikvice u lonac, punjenom stranom prema gore. Malo nagnite tikvice, to će im pomoći da se lepo kuvaju.
Sada dodajte paradajz sos i vodu. Lagano pospite solju i biberom. Stavite lonac na šporet i kuvajte na srednje jakoj vatri, dok tečnost ne počne da ključa. Smanjite vatru, poklopite i dinstajte 50 minuta dok tikvice ne omekšaju, a nadev od pirinča ne bude potpuno skuvan. Prebacite na tanjir za serviranje. Prelijte sosom od kuvanja. Možda ćete želeti da napravite i faširane šnicle od tikvica.
Pročitajte kako da napravite i musaku od tikvice i spanaća
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem