Sastojci:

  • 2 velika paradajza, iseckana
  • 1 mali luk, nasečen na kolutove
  • 1 kg tikvica srednje veličine, oljuštenih
  • 400 ml paradajz sosa
  • 95 ml vode

za fil:

  • 65 g pirinča dugog zrna, dobro ispranog
  • 230 g mlevenog mesa
  • 1 mali luk, iseckan
  • 40 g seckanog peršuna
  • 40 g seckane mirođije
  • 400 g paradajza isečenog na kockice sa sokom
  • 65 ml vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica paprike u prahu
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • so i biber po ukusu

Recept za punjene tikvice:

Kako biste napravili punjene tikvice, u velikoj posudi pomešajte sastojke za fil - pirinač, mlevena govedina, seckani crni luk, sveži peršun, mirođiju, paradajz isečen na kockice, vodu, maslinovo ulje, papriku u prahu, beli luki u prahu i so i biber. Mešajte rukom da se sjedine.

Izdubite tikvice, kakao biste napravili mesta za fil. Lagano nauljite dno velikog dubokog lonca. Preostali paradajz narežite i rasporedite po dnu tiganja. Sada dodajte kriške luka i jezgra tikvica. Pospite sa malo soli i bibera. Rukama pažljivo napunite tikvice filom. Poređajte tikvice u lonac, punjenom stranom prema gore. Malo nagnite tikvice, to će im pomoći da se lepo kuvaju.

Sada dodajte paradajz sos i vodu. Lagano pospite solju i biberom. Stavite lonac na šporet i kuvajte na srednje jakoj vatri, dok tečnost ne počne da ključa. Smanjite vatru, poklopite i dinstajte 50 minuta dok tikvice ne omekšaju, a nadev od pirinča ne bude potpuno skuvan. Prebacite na tanjir za serviranje. Prelijte sosom od kuvanja. Možda ćete želeti da napravite i faširane šnicle od tikvica.

Pročitajte kako da napravite i musaku od tikvice i spanaća

BONUS VIDEO

Instagram/eczdytincibulut Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi

StvarUkusa