Sastojci:

  • 1 kg svinjskog filea (ukupno 2 komada)
  • so
  • mleveni crni biber

Za marinadu:

  • 5 čenova belog luka, sitno iseckanih
  • 1 kašika senfa
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 120 ml maslinovog ulja

Za salsu od začina i pistaća:

  • 1 ljuta papričica, iseckana
  • 120 g svežeg peršuna, iseckanog
  • 120 g sveže nane, iseckane
  • 80 g oljuštenih neslanih pistaća, iseckanih
  • 1 limun, kora i sok
  • so
  • mleveni crni biber
  • 80 ml maslinovo ulje
Zašto je korisno da jedete paprike?

Paprike su bogate vitaminima A i C, kao i fitonutrijentima i vlaknima. Imaju antioksidativna svojstva i jačaju imunitet. Pored toga su izvor gvožđa, kalcijuma, folata, kalijuma, vitamina E, K i B6.

Recept za svinjski file sa začinskim biljem i salsom od pistaća:

Za svinjetinu pripremljenu na ovaj način, prvo začinite meso. Osušite filee i stavite ih na pleh dimenzija 23 x 33 cm. Dobro začinite solju i biberom sa svih strana. Pripremite smesu za marinadu. U posudi umutite beli luk, senf, origano, korijander, tucanu papriku i dovoljno maslinovog ulja da obilno premaže file. Premažite svinjetinu smesom za marinadu sa svih strana. Pokrijte i stavite u frižider na najmanje 3 sata, a najviše 24 sata.

ostavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte je na 190°C. Izvadite svinjetinu iz frižidera i ostavite je na sobnoj temperaturi dok se rerna ne zagreje. Dok se rerna zagreva, napravite salsu od začina i pistaća. U posudi pomešajte ljutu papričicu, peršun, nanu, pistaće, koru limuna, sok od limuna i prstohvat soli i bibera. Dodajte dovoljno maslinovog ulja da prekrije file. Dobro promešajte. Pokrijte i čuvajte u frižideru dok ne počnete da pečete svinjetinu.

Zagrejte 1 do 2 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Propržite svinjetinu, okrećući je sa svih strana dok ne porumeni, ukupno oko 5 do 8 minuta. Vratite je u posudu za pečenje u kojoj ste je marinirali. Kada je rerna spremna, pecite svinjetinu oko 18 do 20 minuta. Nakon toga je izvadite iz rerne i ostavite da odstoji najmanje 3 minuta.

Nakon što se svinjetina odmori, kašikom prelijte sok iz posude za pečenje. Isecite na medaljone i servirajte sa salsom od začina i pistaća posutim odozgo. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i začinjene svinjske krmenadle zapečene u rerni.

Pročitajte kako se prave svinjske šnicle sa jabukama

BONUS VIDEO

SVINJETINA U EU POSKUPELA ZA 40 ODSTO: Evo kada ćemo saznati kako će biti kod nas! Kurir u Čačku, meštani FRAPIRANI cenom mesa Izvor: SVINJETINA U EU POSKUPELA ZA 40 ODSTO: Evo kada ćemo saznati kako će biti kod nas! Kurir u Čačku, meštani FRAPIRANI cenom mesa

StvarUkusa