Sastojci:
- 1 kg svinjskog filea (ukupno 2 komada)
- so
- mleveni crni biber
Za marinadu:
- 5 čenova belog luka, sitno iseckanih
- 1 kašika senfa
- 2 kašičice sušenog origana
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica tucane paprike
- 120 ml maslinovog ulja
Za salsu od začina i pistaća:
- 1 ljuta papričica, iseckana
- 120 g svežeg peršuna, iseckanog
- 120 g sveže nane, iseckane
- 80 g oljuštenih neslanih pistaća, iseckanih
- 1 limun, kora i sok
- so
- mleveni crni biber
- 80 ml maslinovo ulje
Recept za svinjski file sa začinskim biljem i salsom od pistaća:
Za svinjetinu pripremljenu na ovaj način, prvo začinite meso. Osušite filee i stavite ih na pleh dimenzija 23 x 33 cm. Dobro začinite solju i biberom sa svih strana. Pripremite smesu za marinadu. U posudi umutite beli luk, senf, origano, korijander, tucanu papriku i dovoljno maslinovog ulja da obilno premaže file. Premažite svinjetinu smesom za marinadu sa svih strana. Pokrijte i stavite u frižider na najmanje 3 sata, a najviše 24 sata.
ostavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte je na 190°C. Izvadite svinjetinu iz frižidera i ostavite je na sobnoj temperaturi dok se rerna ne zagreje. Dok se rerna zagreva, napravite salsu od začina i pistaća. U posudi pomešajte ljutu papričicu, peršun, nanu, pistaće, koru limuna, sok od limuna i prstohvat soli i bibera. Dodajte dovoljno maslinovog ulja da prekrije file. Dobro promešajte. Pokrijte i čuvajte u frižideru dok ne počnete da pečete svinjetinu.
Zagrejte 1 do 2 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Propržite svinjetinu, okrećući je sa svih strana dok ne porumeni, ukupno oko 5 do 8 minuta. Vratite je u posudu za pečenje u kojoj ste je marinirali. Kada je rerna spremna, pecite svinjetinu oko 18 do 20 minuta. Nakon toga je izvadite iz rerne i ostavite da odstoji najmanje 3 minuta.
Nakon što se svinjetina odmori, kašikom prelijte sok iz posude za pečenje. Isecite na medaljone i servirajte sa salsom od začina i pistaća posutim odozgo. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i začinjene svinjske krmenadle zapečene u rerni.
Pročitajte kako se prave svinjske šnicle sa jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini