Sastojci:
- 6 komada pilećih karabataka
- 600 g krompira
- 2 šargarepe
- 1 crni luk
- veza peršuna
- so i mleveni crni biber po ukusu
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 30 ml ulja
- 20 g putera
Za sos:
- 100 ml paradajz sosa
- 30 ml soja sosa
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika senfa
- 1 kašika šećera
Recept za pileće karabatake sa povrćem u slatko-kiselom sosu:
Za pripremu karabataka operite ih i osušite papirnim ubrusima. Posolite, pobiberite i pospite meso mlevenom slatkom paprikom. Rukama rasporedite začine po mesu. Ostavite da se marinira 10 minuta. Šargarepu isecite na polukrugove. Crni luk isecite na kockice.
Krompir isecite na male kockice. Iseckajte vezu peršuna nožem.
Sipajte malo ulja u dobro zagrejan tiganj i stavite komad putera. Stavite karabatake i pržite ih na jakoj vatri dok ne porumene sa obe strane. Izvadite prženo meso iz tiganja. Odmah stavite luk u ovaj tiganj i propržite dok ne porumeni. Dodajte seckanu šargarepu i pržite još 2 minuta. Zatim stavite krompir, promešajte i pržite oko 5-7 minuta. U drugom tiganju pripremite slatko-kiseli sos. Sipajte u tiganj paradajz sos, soja sos, dodajte šećer, senf i kašiku jabukovog sirćeta.
Sve pomešajte i pržite na srednjoj vatri oko 2 minuta dok se ne zgusne. Sklonite gotov sos sa ringle. U delimično prženo povrće dodajte peršun, so i biber po ukusu. Promešajte i isključite ringlu. Pržene karabatake stavite preko povrća i prelijte ih pripremljenim sosom. Sve stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite oko 20-25 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pržene karabatake sa šargarepom i krompirima.
Pročitajte kako se pravi pileći paprikaš na mađarski način
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije