Sastojci:

  • 6 komada pilećih karabataka
  • 600 g krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 crni luk
  • veza peršuna
  • so i mleveni crni biber po ukusu
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 30 ml ulja
  • 20 g putera

Za sos:

  • 100 ml paradajz sosa
  • 30 ml soja sosa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika šećera
Zašto je korisno da jedete šargarepu?

Šargarepa je odličan izvor beta karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanasa. Sastoji se od vode i ugljenih hidrata, a sadrži malo masti i proteina. Takođe je značajna kao izvor vlakana.

Recept za pileće karabatake sa povrćem u slatko-kiselom sosu:

Za pripremu karabataka operite ih i osušite papirnim ubrusima. Posolite, pobiberite i pospite meso mlevenom slatkom paprikom. Rukama rasporedite začine po mesu. Ostavite da se marinira 10 minuta. Šargarepu isecite na polukrugove. Crni luk isecite na kockice.
Krompir isecite na male kockice. Iseckajte vezu peršuna nožem.

Sipajte malo ulja u dobro zagrejan tiganj i stavite komad putera. Stavite karabatake i pržite ih na jakoj vatri dok ne porumene sa obe strane. Izvadite prženo meso iz tiganja. Odmah stavite luk u ovaj tiganj i propržite dok ne porumeni. Dodajte seckanu šargarepu i pržite još 2 minuta. Zatim stavite krompir, promešajte i pržite oko 5-7 minuta. U drugom tiganju pripremite slatko-kiseli sos. Sipajte u tiganj paradajz sos, soja sos, dodajte šećer, senf i kašiku jabukovog sirćeta.

Sve pomešajte i pržite na srednjoj vatri oko 2 minuta dok se ne zgusne. Sklonite gotov sos sa ringle. U delimično prženo povrće dodajte peršun, so i biber po ukusu. Promešajte i isključite ringlu. Pržene karabatake stavite preko povrća i prelijte ih pripremljenim sosom. Sve stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite oko 20-25 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pržene karabatake sa šargarepom i krompirima.

Pročitajte kako se pravi pileći paprikaš na mađarski način

BONUS VIDEO

Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje Izvor: Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje

StvarUkusa