Sastojci:

Za piletinu:

  • 125 ml maslinovog ulja
  • 3 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 12 kašika paradajz paste
  • 12 čenova belog luka (sitno nasekanih)
  • 6 kašičica mešavine suvih začina po izboru
  • 3 kašičice mlevenog cimeta
  • 2,25 kašičice mlevenog đumbira
  • 18 filea karabataka
  • so i biber po ukusu
  • 9 šargarepa, sitno naseckanih
  • 6 štapova celera, iseckanih na komadiće
  • 3 crvena luka, isečena na kockice
  • šaka suvog grožđa (opciono)

Za kuskus:

  • maslinovo ulje
  • 380 g kuskusa
  • 80 ml vode (ili pilećeg bujona)
  • so
  • 1,5 kašičice mlevenog cimeta
  • 380 g svežeg peršuna, iseckanog

Pogledajte video:

Recept za kuskus sa piletinom:

Za kuskus sa piletinom prvo zagrejte rernu na 218 stepeni C. U malu staklenu posudu ubacite maslinovo ulje, crveno vinsko sirće, paradajz pastu, beli luk i začine. Promešajte da se sjedini. Osušite piletinu i začinite solju i crnim biberom sa obe strane. Sipajte oko 3/4 začinske smese koju ste napravili preko cele piletine (ostatak sačuvajte za kasnije) i promešajte.

Stavite povrće i luk u posudu za mešanje. Začinite solju i biberom i prelijte preostalom mešavinom začina. Promešajte. Prebacite piletinu i povrće u veliki pleh. Pecite u sredini zagrejane rerne 40 do 45 minuta.

Dok se piletina i povrće peku, pripremite kuskus. Prokuvajte kuksus u vodi, dok ne provri. Zagrejte kašiku maslinovog ulja u šerpi. Dodajte kuskus i pržite, redovno mešajući. Začinite solju i sa ½ kašičice mlevenog cimeta. Dodajte prokuvanu vodu. Odmah isključite vatru i poklopite šerpu. Ostavite kuskus 10 minuta da upije svu tečnost. Nakon toga ubacite svež peršun i viljuškom izmešajte.

Kada je piletina potpuno pečena, izvadite je iz rerne. Kašikom stavite kuskus između komada piletine i ostavite oko 5 minuta da upije malo sokova iz tiganja. Pospite sa suvim grožđem, ako želite. Uživajte. Možda ćete želeti da isprobate i letnju salatu sa kuskusom.

Pročitajte kako da napravite kuskus sa piletinom iz rerne

BONUS VIDEO

RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha Kurir televizija

StvarUkusa