Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 350 g čeri paradajza
  • 1 čen belog luka
  • 16 maslina
  • 125 g mocarele
  • bosiljak
  • so, biber, origano, po ukusu
  • maslinovo ulje
Zašto je korisno da jedete patlidžan?

Patlidžan je niskokalorična namirnica bogata vlaknima i raznim vitaminima i mineralima. Jedna šolja iseckanog patlidžana (oko 80 grama) sadrži oko 20 kalorija, 5 grama ugljenih hidrata, 3 grama vlakana i 1 gram proteina. Takođe, patlidžan je dobar izvor mangana, folata, kalijuma, vitamina K i vitamina C.

Recept za punjeni patlidžan po sicilijanskom receptu:

Kako biste pripremili patlidžan, prvo ga isecite po pola. Na svakoj polovini napravite dijagonalne useke sa obe strane. Prebacite patldižan na pleh obložen papirom za pečenje, pa ga posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Dok se patlidžan peče, iseckajte na pola čeri paradajz. Nožem izgnječite 1 čen belog luka. Pripremite tiganj i zagrejte maslinovo ulje u njemu. Ubacite čen belog luka, sveži bosiljak, i čeri paradajz. Zatim posolite, pobiberite i dodajte sušeni origano.

Promešajte, pržite, a zatim poklopite i ostavite da se dinsta 7-8 minuta. Izvadite na kraju bosiljak i beli luk i bacite. Mocarelu isecite na kriške. Patlidžan izvadite iz rerne, i viljuškom u sredini svake polovine pritisnite i napravite udubljenja. Zatim ubacite dinstani čeri paradajz u svaku polovinu. Preko paradajza rasporedite mocarelu, i na svaku polovinu stavite oko 4 masline.

Pecite ponovo u rerni na 180 stepeni C, sa ventilacijom, 10 minuta. Nakon toga izvadite iz rerne i ukrasite svežim bosiljkom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i patlidžan sa belim lukom po španskom receptu.

Pročitajte kako da napravite kari od patlidžana i krompira

BONUS VIDEO

00:26
Kako se pravi baba ganuš Izvor: instagram/healthygirlkitchen

StvarUkusa