Sarmu svi obožavaju, ali je do sada niste kuvali sa belim vinom. Tradiconalnom srpskom jelu belo vino daje poseban šmek, pogotovo ako se doda i malo kima. Isprobajte da pripremite sarmu na ovaj način. Ako volite sarme, pored standardnih i sarmica od zelja, probajte i sarmu sa svežim kupusom.
Posle sarmi počastite se nekim ukusnim kolačem.
Sastojci:
- kiseli kupus
- 800 g mlevenog mesa
- 1 šargarepa
- malo slanine
- pirinač
- ½ glavice crnog luka
- 1,5 kašičica začinske paprike
- 1 šoljica belog vina
- malo kima, lovorov list
- suvo meso
Priprema:
Iseckajte sitno crni luk, šargarepu i slaninu, pa pomešajte. Dodajte mleveno meso i pirinač koji ste prethodno potopili u vrelu vodu na nekoliko minuta samo da omekša. Lepo sjedinite. Ako želite, možete da propržite luk, šargarepu, slaninu i meso.
Začinsku papriku pomešajte sa vodom i pospite na dno šerpe. Preko stavite 2 lista kupusa. Zatim na svakom listu sarme isecite vrh i stavite punu kašiku mesa i uvijajte. Kada poređate prvi red sarmi, sipajte belo vino, pa nastavite da ređate. U sredinu stavite suvo meso. Prelijte sa malo vode i stavite malo kima i lovorov list. Ako je potrebno u toku kuvanja dodajte još malo vode.