JAGNJETINA PEČENA U RERNI: U Srbiji je svi spremaju za Uskrs, a na ovaj način neće imati karakterističan miris

Jagnjetina iz rerne biće podjednako ukusna kao i ona sa ražnja.

Shutterstock

Ručak za Vasrks je prava svečana ceremonija i domaćice se svojski potrude da oduševe sve bližnje. Obično se počinje domaćom supom ili čorbom, a prema običajima se mesi neki od vaskršnjih hlebova, poput pince, milibrota ili pogače, pa se nastavlja sa predjelima, raznim salatima i mesom.

Na našim prostorima običaj je bio da se priprema isključivo jagnjetina. Jagnjetinu ili volite ili ne, međutim mnogi su radi da je probaju i da joj daju šansu, ali ih odbija specifični miris ovog mesa. Ipak, takav miris moguće je neutralisati načinom pripreme, pa je to prava radost za sve da mogu da se počaste slatkim komadom mesa.

Mekoća i slast jagnjetine je zaista jedinstvena, pa je prava šteta da se ne nađe na vašoj prazničnoj trpezi.

Sastojci:

  • 4 kg jagnjetine (najbolje od plećke)
  • 1,5 kg krompira
  • 3 kašike soli
  • 1 kašika bibera
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika ruzmarina
  • 3 lista lovora
  • 2 l mleka
  • 100 ml malsinovog ulja

Priprema:

Maslinovo ulje, iseckani beli luk, peršun, ruzmarin, biber i lovor izmešajte. Jagnjetinu dobro operite, pa prosušite komad ili komade kuhinjskim ubrusom. Usolite meso, pa ga polijte marinadom od maslinovog ulja i dobro utrljajte. Ostavite tako da stoji dva sata. U veliku šerpu stavite meso i prelijte mlekom da ogrezne, stavite na vatru i kada mleko provri, smanjite temperaturu i poklopljeno meso kuvajte oko sat vremena, vodeći računa da ne pokipi.

Posle tog vremena meso izvadite iz mleka, dublji pleh dobro podmažite mašću i poređajte oguljeni krompir isečen na polovine, pa jagnjetinu stavite odozgo i sve prelijte polovinom mleka u kome se meso kuvalo. Pecite jagnjetinu oko dva sata na 180 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa