Ako niste ljubitelj mesa ili praktikujete vegansku ishranu, onda obavezno isprobajte recept za lepeza patlidžan. Ne samo da je dobar predlog za ručak ili laganu večeru, već zbog dekorativnog izgleda možete da ga služite i na slavskoj trpezi. Priprema nije komplikovana, a umesto mocarele ili nekog tvrdog sira, možete da koristite biljni.
- Sastojci:
- 1 veliki patlidžan
- 2 paradajza
- 250 g tvrdog sira
- 200 g sitnog pelata
- 4 čena belog luka
- 1/2 kašičice italijanskog začina
- 5-6 listova bosiljka
- 1,5 kašika šećera
- 1 kašika
Priprema:
Operite i osušite patlidžan, ali ne secite stabljiku. Isecite po dužini, na nekoliko mesta, ali do stabljike. Patlidžan treba da ostane ceo. Otvorite ga da dobijete izgled lepeze. Posolite i ostavite da odstoji nekih 20 minuta. Ponovo osušite ubrusom, pa stavite u pleh koji ste obložili pek papirom. Zagrejte ulje u tiganju, pa dodajte pelat, mleveni beli luk, so, biber, italijanski začin i seckani bosiljak. Kuvajte dok ne krene da vri, pa ostavite još 5-10 minuta. Svež paradajz isecite na kolutove, kao i sir (najbolje da se koristi mocarela). Svaku krišku patlidžana premažite paradajz sosom, pa poređajte mocarelu i paradajz. Posolite i premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta, treba da bude mekano. Izvadite, po vrhu pospite listićima bosiljka ili peršuna.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus