Slane torte se obično pripremaju za slave i praznike ili neke svečane proslave. Postaju sve popularnije i mogu da se naprave od najrazličitijih sastojaka, a mogu i da se služe za večeru ili kada vam dođu prijatelji. Ako volite palačinke, a retko ko ih ne voli, onda neka vaš izbor bude ova slana torta koja se pravi sa palačinkama, a premazuje se bešamel sosom i pečurkama. Na kraju slanu tortu pospite sirom. Preukusno jelo koje će se svima dopasti.
- Sastojci:
- 3 jajeta
- 500 ml mleka
- 250 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika ulja
- Za nadev:
- 3 jajeta
- 1 crni luk
- 750 g pečuraka
- malo mirođije
- 1 čen belog luka
- 2 kašike grčkog jogurta
- Za bešamel:
- 2 kašike putera
- 3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- malo muskatnog oraščića
- 150 g tvrdog sira
Priprema:
Umutite jaja i dodajte mleko, brašno, ulje, so i šećer. Dobro umutite smesu, pa kutlačom sipajte u zagrejani tiganj, koji ste premazali uljem. Pržite palačinke. Stavite jaja da se kuvaju. Za to vreme iseckajte crni luk i pečruke. U tiganju ih propržite, pa dodajte mleveni beli luk. Procedite pečurke i luk u posudu, pa dodajte rendana kuvana jaja, seckanu mirođiju i jogurt. Dobro sjedinite. Istopite puter, pa dodajte brašno i pržite kratko dok ne dobije boju. Pazite da ne izgori. Zatim sipajte mleko i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Dodajte i malo muskatnog oraščića. Na pleh stavite pek papir, pa na njega stavite palačinku. Premažite je bešamelom, pa nadevom i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji sloj je bešamel sos i preko njega pospite rendani sir. Pecite na 180°C oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem