Jednostavan, a ukusan ručak je nekad baš ono što nam treba, pogotovo ako smo u žurbi. Pečeno povrće je prilog koji može da se jede i kao obrok, a kako je u toku i Uksršnji post ovaj recept je odlično rešenje. Raznovrsno povrće, kao što su tikvice, patlidžan, paprike, šargarepe... preliveno slatko-kiselim sosom je potpuno nova kombinacija koju vredi probati.

  • Sastojci:
  • 1 tikvica
  • 1 patlidžan
  • 4 paprike
  • 2 šargarepe
  • 3-4 krompira
  • 2 ljubčasta luka
  • 80 ml maslinovog ulja 
  • 2 kašike soja sosa 
  • 2 kašičice meda 
  • 1/2 limuna
  • 1 kašičica slatke crvene paprike 
  • 1 kašičica majčine dušice 
  • 1 kašičica kima 
  • 1 kašičica origana 
  • 200 g pečuraka 
  • 3 glavice belog luka

Priprema:
Isecite tikvice i patližan, pa posolite i ostavite da povrće odstoji nekih 15 minuta. U posudi pomešajte krupnije sečenu papriku, krompir, ljubičasti luk i šargarepu isečenu na kolutove. Posolite i prelijte maslinovim ulje, pa promešajte. Pleh od rerne obložite aluminijumskom folijom, pa stavite povrće. Dodajte i tikvice i patlidžan koji ste prethodno procedili od viška vode. Zatim dodajte i seckane pečurke, pa prelijte sosom koji ste napravili tako što ste pomešali maslinovo ulje (80 ml), soja sos, med, sok od pola limuna, slatku papriku, majčinu dušicu, kim i origano. Prelijte preko povrća i sve dobro promešajte. Uzmite cele glavice belog luka i isecite vrh, pa stavite u pleh. Pecite u rerni na 200°C oko 50 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE