Leti niko ne voli mnogo da kuva i da dugo stoji pored šporeta. Mnogi se odlučuju za jela "s' nogu" ili neke brzinske salate. Mi vam donosimo 10 fantastičnih i brzinski recepata od samo 3 sastojka koje ćete spremiti za manje od pola sata. Ima recepata za svačiji ukus, pa tako možete da birate između piletine, ovsene kaše, braunija... Ovi lagani recepti će se svima dopasti.
1. Hrskava piletina s lukom
- Sastojci:
- 1 crni luk
- 1 jaje
- 450 g pilećeg filea
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, pa propžite u tiganju na malo ulja. Meso isecite na šnicle, pa umočite u umućeno jaje, a onda i u proprženi crni luk. Poređajte u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.
2. Jednostavna pečena piletina
- Sastojci:
- 1 pile
- 1/2 limuna
- so
Priprema:
Isecite limun na kriške, pa ubacite u pile koje ste prezhodno očistili. Dobro utrljajte so, pa stavite u pleh. Možete i po plehu da pospete so, pa pecite u zagrejanoj rerni na 230°C oko sat vremena. Ostavite da odstoji 15 minuta pre nego što krenete da sečete.
3. Pečeni "odresci" od karfiola
- Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 2 kašičice maslinovog ulja
- so i biber
Priprema:
Isecite karfiol na 4 dela, kao šnicle, pa poređajte na pleh koji ste obložili aluminijumskom folijom. Prelijte maslinovim uljem, pa posolite i pobiberite. Pecite u zagrejanoj rerni na 230°C oko 20 minuta, okrenite i nastavite da pečete dok ne omekšaju u sredini i potamne po rubovima.
4. Brauni sa lešnicima
- Sastojci:
- 370 g čokoladnog namaza sa lešnicima
- 2 jajeta
- 65 g brašna
Priprema:
U posudi pomešajte namaz sa lešnicima, jaja i brašno. Dobro sjedinite i sipajte smesu u nauljenu četvrtastu posudu. Pecite u zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 minuta. Ostavite da se ohladi 5 minuta, zatim isecite.
5. Terijaki piletina
- Sastojci:
- 910 g bataka (bez kože i kostiju)
- 240 ml soja sosa
- 110 g braon šećera
Priprema:
Isecite batake na kockice ili po želji, pa propržite u zagrejanom tiganju. Zatim sipajte sojin sos i braon šećer, pa promešajte. Ostavite da se kuva dok ne krene da vri, pa smanjite temepraturu i kuvajte dok se sos malo ne zgusne.
6. Brokoli sa belim lukom i sirom
- Sastojci:
- 3 brokolija
- 175 g naribanog sira
- 3 čena belog luka
Priprema:
Isecite brokoli na cvetove, pa poređajte po plehu. U posudi pomešajte rendani sir i mleveni beli luk, pa pospite po brokoliku. Posolite i pobiberite, pa pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 25 minuta.
7. Smuti od banane i ovsenih pahuljica
- Sastojci:
- 50 g ovsenih pahuljica
- 1 banana
- 240 ml mleka
Priprema:
U blenderu usitnite ovsene pahuljice, pa dodajte bananu i mleko i opet dobro izblendirajte. Sipajte u posudi i jedite.
8. Banana mafini od čokolade i borovnice
- Sastojci:
- 9 banana
- 360 g maslaca od oraha
- 60 g kakaoa u prahu
- 150 g borovnice
Priprema:
U posudi ispasirajte banane, pa dodajte maslac od oraha i sve dobro sjedinite. Podelite smesu na 2 jednaka dela, pa u jedan dodajte kakao, a u drugi borovnice. Lepo sjedinite, pa sipajte u nauljeni kalup za mafine. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
9. Losos sa čili sosom
- Sastojci:
- 115 g lososa
- 130 g čili sosa
- 2 mlada luka
Priprema:
U posudi pomešajte čili sos i seckani mladi luk. Stavite losos u tepsiju obloženu pek papirom i dobro ga prelijte umakom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
10. Hleb mekan kao oblak
- Sastojci:
- 3 jajeta
- malo praška za pecivo
- 3 kašike grčkog jogurta
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca. U belanca dodajte prašak za pecivo i umutite u čvrst šne. U žumanca dodajte jogurti i penasto umutite. Sjedinite obe smese i kašikom vadite, pa sipajte na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi najmanje sat vremena.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu