Krompir možete da spremate na milion načina i ne zna se koji je ukusniji. Danas vam predlažemo da probate čuveni francuski recept za  Dauphinoise krompir sa mlekom, pavlakom, sirom i belim lukom. Ovako pripremljen krompir je neverovatno ukusan, a možete ga služiti kao prilog ili kao glavno jelo. 

  • Sastojci:
  • 480 ml pavlake za kuvanje 
  • 480 ml mleka
  • 3 čena belog luka 
  • oko 1 kg krompira 
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 150 g tvrdog sira 

Priprema:

U šerpu sipajte pavlaku za kuvanje i mleko, pa dodajte očišćene i cele čenove belog luka. Kada smesa krene da ključa dodajte krompir koji ste isekli na kolutove. Dodajte ih šerpu i kuvajte dok ne omekša. Kada je krompir gotov izvadite beli luk. Zatim u jednoj posudi pomešajte so, biber i muskatni oraščić, a u drugoj posudi narednajte sir. Tepsiju nauljite, pa sipajte krompir koji iz šerpe vadite šupljikavom kašikom, zatim prelijte malo sosa, pospite začinom, a onda i sirom. Poređajte još jedan red krompira i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude rendani sir. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 40-45 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Lažna pica sa sirom i šunkom Instagram/screenshot/foodiies_lifee

Izvor: Stvar ukusa