Zova je procvetala i sada je pravo vreme da od njenih cvetova napravite specijalitete koji će mnoge oduševiti. Sok od zove nam je spremala baka i taj ukusni napitak je obeležio naše detinjstvo. Od cvetova zove možete da pravite kolače, džem, ali možete i da ih pohujete. Nemci na proleće obavezno pripremaju pohovane cvetove zove, a u smesu za poh dodaju belo vino i vanilin šećer za što bolji šmek.
Sastojci:
- 20-30 cvetova zove
- 125 g brašna
- 2 jajeta
- 50 ml belog vina
- 300 ml mleka
- 1 kašika vanilin šećera
- prstohvat soli
Recept za pohovane cvetove zove:
Cvetove zove lepo operite i osušite. U posudi pomešajte mleko, jaja, belo vino, vanilin šećer i prstohvat soli. Sve dobro umutite, pa dodajte prosejano brašno. Ponovo lepo promešajte. U tiganj sipajte ulje i kada se zagreje dodajte cvetove zove koje ste prethodno umočili u smesu sa mlekom i brašnom. Pržite 5-6 minuta i vadite na ubrus.
Pročitajte i ovo: Kuglof sa sirupom od zove
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem