Zova je procvetala i sada je pravo vreme da od njenih cvetova napravite specijalitete koji će mnoge oduševiti. Sok od zove nam je spremala baka i taj ukusni napitak je obeležio naše detinjstvo. Od cvetova zove možete da pravite kolače, džem, ali možete i da ih pohujete. Nemci na proleće obavezno pripremaju pohovane cvetove zove, a u smesu za poh dodaju belo vino i vanilin šećer za što bolji šmek. 

Sastojci:

  • 20-30 cvetova zove
  • 125 g brašna
  • 2 jajeta
  • 50 ml belog vina
  • 300 ml mleka
  • 1 kašika vanilin šećera
  • prstohvat soli

Recept za pohovane cvetove zove: 

Cvetove zove lepo operite i osušite. U posudi pomešajte mleko, jaja, belo vino, vanilin šećer i prstohvat soli. Sve dobro umutite, pa dodajte prosejano brašno. Ponovo lepo promešajte. U tiganj sipajte ulje i kada se zagreje dodajte cvetove zove koje ste prethodno umočili u smesu sa mlekom i brašnom. Pržite 5-6 minuta i vadite na ubrus. 

Pročitajte i ovo: Kuglof sa sirupom od zove

BONUS VIDEO: 

Instagram/feelingtastyy Pohovani mladi luk

StvarUkusa/S.B.