Sastojci:

  • 1 glavica karfiola
  • maslinovo ulje
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • 150 g rendanog sira 
  • 50 g krem sira
  • pola kašičice mlevene paprike
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju

Priprema karfiola:

Uključite rernu da se zagreje na 200°C. Karfiol podelite na cvetove i stavite u veću činiju. Prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dodajte mlevenu papriku. Dobro promešajte da se svi cvetovi ravnomerno začine. Poređajte karfiol na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta, dok ne omekša i dobije blagu zlatnu boju.

Priprema sosa: U manjoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja i kratko propržite beli luk dok ne zamiriše. Dodajte pavlaku za kuvanje i krem sir, mešajući dok se krem sir ne otopi i sjedini. Ubacite rendani sir i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Začinite solju i biberom po ukusu.

Prelijte pripremljeni kremasti sos preko karfiola, vodeći računa da svaki cvet bude obložen. Po želji, pospite dodatnim sirom za ekstra hrskavu koricu. Stavite posudu s karfiolom u rernu i pecite još 10-15 minuta, dok se sos ne zgusne, a sir na vrhu postane zlatno-smeđi.

Bonus video

Kurir televizija Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača