Za ovaj recept najbolja je ona bundeva, narandžasta, duguljasta, koju još nazivaju i muskatna bundeva ili "tamburica", jer ova vrsta bundeve nije previše slatka i idealna je za pripremu slanih jela.

A kada se bundevi doda malo dimljene slanine, jelo mora biti dobro. Slanina kao dodatak i kao začin, jer ako i niste sasvim sigurni da li je neko jelo dovoljno ukusno, samo mu dodajte prženu dimljenu slaninu i odmah ćete od prosečnog jela dobiti odlično jelo. Kada je u pitanju kombinacija bundeve i slanine, jedino osim ako vam jelo pregori, krajnji rezultat mora biti odličan.

Pročitajte i: Bakina kuhinja - špagete sa prelivom

Potrebni sastojci:

  • 500 g testenine po izboru, rezanaca ili špageta,
  • 500 g očišćene bundeve,
  • 2-3 čena belog luka,
  • 100 g mesnate dimljene slanine,
  • 1 mali crni luk,
  • nekoliko svežih listova žalfije,
  • malo maslinovog ulja,
  • so, biber i ljuta paprika po ukusu.

Napomena: količina bundeve zavisi i od toga koliku bundevu kupite i koliko može da vam otpadne na čišćenje (koru i koštice). Naravno, ako imate mogućnosti da kupite već nasečenu bundevu, vi to i uradite time ćete ubrzati proces pripreme.

Druga stvar, ako želite vegetarijansko jelo nemojte dodavati slaninu (što znači da ćete imati prosečno ukusno jelo), a možete dodati više žalfije ili u sos dodajte dimljeni sir. To je već vaš izbor.

Rernu uključite da se greje na 220°C.

Pročitajte i: Gotov za minut: Voćni sladoled za sve prilike

Za to vreme očistite bundevu i nasecite je na kockice. Što manje to bolje, jer će se pre ispeći. Iseckanu bundevu, kao i neočišćene čenove belog luka i crni luk stavite u tepsiju, prelijte sa malo maslinovog ulja, pospite biberom i začinima po želji (ljuta paprika, karanfilić, bosiljak,...) i potom sve stavite u zagrejanu rernu. Bundevu pecite u rerni dok ne porumeni i omekša, otprilike 30 minuta ili duže što zavisi i od veličine kockica na koje ste je isekli.

Dok čekate da se bundeva ispeče skuvajte špagete i pripremite slaninu.

Slaninu isecite na kockice i ispržite je u tiganju. Isprženu slaninu izvadite na tanjir, a na masnoći koja je ostala propržite i listiće žalfije. Kad se žalfija isprži i nju izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.

U blender stavite pečenu bundevu, iscedite beli i crni luk iz ljuske. Sve dobro izmiksirajte i sameljite da dobijete sos. U samlevenu bundevu tj. u pire od bundeve, dodajte vodu u kojoj su se kuvale špagete, onoliko koliko je potrebno da dobijete sos. Sos posolite i začinite po ukusu i prelijte preko skuvane testenine, dobro promešajte i poslužite odmah.

U tanjiru preko rezanaca dodajte komadiće pržene slanine i listiće žalfije. Po želji pospite narendanim parmezanom ili nekim drugim sirom po izboru.

Za kraj još jedna napomena: obavezno ispržite dovoljno listića žalfije jer savršeni krckavi listići sa mirisom dimljene slanine su posebna poslastica i sigurno će vam biti malo koliko god da ih ispržite, osim ako ne ispržite pola bašte.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor:kuvarancije.com