Sastojci:

  • 450 g testenine po vašem izboru
  • 1/2 malog ljubičastog luka, tanko iseckanog
  • 1 crvena paprika, sitno iseckana
  • 500 g čeri paradajza, prepolovljenog
  • 120 g maslina bez koštica
  • 120 g izmrvljenog feta sira
  • 1 veliki krastavac, isečen na četvrtine i kriške
  • 60 g svežeg peršuna, grubo iseckanog
  • so i biber, po ukusu

Za dresing od limuna i maslinovog ulja:

  • 80 ml sveže ceđenog limunovog soka
  • 1 kašika rendane limunove kore
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike sitno iseckanog peršuna
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice svežeg origana, po želji
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
Savet plus:

Dresing koji ne iskoristite možete da čuvate u frižideru do nedelju dana i da ga koristite za salate ili paste.

Recept za grčku pastu sa feta sirom, čeri paradajzom i krastavcem:

Kako biste napravili ovu pastu, prvo skuvajte testeninu i ocedite je. Zatim potopite kriške luka u hladnu vodu sa prstohvatom soli. Posle 10 minuta, ocedite vodu sa luka. Napravite dresing tako što ćete u maloj tegli sa poklopcem, da promućkate sve sastojke za dresing. Probajte i dodajte još začina po ukusu.

U velikoj posudi pomešajte ohlađenu testeninu, oceđeni ljubičasti luk, paprike, paradajz, masline, feta sir, krastavac i peršun. Lagano promešajte sa 60 ml dresinga od limuna i maslinovog ulja i promešajte. Dodajte još dresinga, u malim porcijama, po potrebi. Začinite solju i biberom po ukusu. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i laganu prolećnu pastu sa graškom i pavlakom.

Pročitajte kako se pravi brzinski ručak, pasta sa cezar salatom

BONUS VIDEO

Pikantna pasta sa piletinom Izvor: Pikantna pasta sa piletinom

StvarUkusa