Sastojci:
- 450 g testenine po vašem izboru
- 1/2 malog ljubičastog luka, tanko iseckanog
- 1 crvena paprika, sitno iseckana
- 500 g čeri paradajza, prepolovljenog
- 120 g maslina bez koštica
- 120 g izmrvljenog feta sira
- 1 veliki krastavac, isečen na četvrtine i kriške
- 60 g svežeg peršuna, grubo iseckanog
- so i biber, po ukusu
Za dresing od limuna i maslinovog ulja:
- 80 ml sveže ceđenog limunovog soka
- 1 kašika rendane limunove kore
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike sitno iseckanog peršuna
- 120 ml maslinovog ulja
- 1/2 kašičice svežeg origana, po želji
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
Recept za grčku pastu sa feta sirom, čeri paradajzom i krastavcem:
Kako biste napravili ovu pastu, prvo skuvajte testeninu i ocedite je. Zatim potopite kriške luka u hladnu vodu sa prstohvatom soli. Posle 10 minuta, ocedite vodu sa luka. Napravite dresing tako što ćete u maloj tegli sa poklopcem, da promućkate sve sastojke za dresing. Probajte i dodajte još začina po ukusu.
U velikoj posudi pomešajte ohlađenu testeninu, oceđeni ljubičasti luk, paprike, paradajz, masline, feta sir, krastavac i peršun. Lagano promešajte sa 60 ml dresinga od limuna i maslinovog ulja i promešajte. Dodajte još dresinga, u malim porcijama, po potrebi. Začinite solju i biberom po ukusu. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i laganu prolećnu pastu sa graškom i pavlakom.
Pročitajte kako se pravi brzinski ručak, pasta sa cezar salatom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini