Sezona je praziluka, pa ga tako pored najzastupljenog crnog i belog luka možete koristiti u ove hladne jesenje dane. Čorbu, hleb i druga brojna jela mogu se praviti od ovog zelenog povrća, ali ga možete koristiti i kao dodatke jelima poput pasulja. Ukoliko volite namaze, onda ovo izuzetno hranljivo i zdravo povrće možete iskoristiti za baš jedan takav namaz sa pečurkama. Osim ove dve namirnice, potrebni su još i senf, puter, sirni namaz i malo limunovog soka. Kada sve dobro promešate, namažite ga na hleb za užinu ili ga jedite uz testeninu za ručak ili večeru.

Sastojci:

  • 2 praziluka
  • 80 g pečuraka 
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašika putera od badema ili kikirikija
  • 240 g krem sira 

Priprema:

U tiganj sa maslinovim uljem stavite parziluk isečen na komade i dinstajte 5 minuta, pa dodajte sitno iseckane pečurke i ostavite još 15 minuta na šporetu. Posolite i pobiberite, i izručite ih u jednu posudu i ostavite da se ohlade. Dodajte pečurkama i praziluku senf, limunov sok, puter, sirni namaz, sve promešajte, a za još bolju teksturu izmešajte mikserom.