Postoji legenda da je tartar biftek dobio ime po Tatarima koji su meso držali ispod sedla kako bi ga omekašali, a onda ga jeli sirovog. Zbog ove legnede mnogi ga nazivaju i tatarski biftek, ali ova priča je samo legenda. Postoje dve verzije kako je nastalo ovo čuveno jelo, a jedna je da se na jelovnicima mnogih restorana u Njujorku pojavilo jelo koje se zove hamburški biftek. On se pripremao od junećeg bifteka koji se ručno mleo. Služio se sirov sa malo soli, uz hleb i crni luk. Dokumenti pokazuju da je ovaj stil pripreme korišćen do 1887. godine u nekim američkim restoranima, a takođe je korišćen za ishranu pacijenata u bolnicama. Hamburški biftek je bio serviran sirov ili lagano kuvan uz dodatak sirovog jajeta, a u Evropi su ga zvali biftek a l'Americaine. A druga verzija je da je nastao početkom 20. veka i da je serviran sa tartar sosom. Izdanje kulinarskog vodiča iz 1922. godine definiše tartar biftek kao biftek a l'Americaine samo napravljen bez žumanaca. Vremenom je nestala razlika između ova dva jela i nastao je čuveni tartar biftek. 

U nastavku teskta pročitaje provereni recept za ovo jelo, a bez obzira što se servira sirov, ovaj specijalitet će vas oduševiti. 

  • Sastojci:
  • 800 g bifteka
  • 4 žumanceta
  • 4 kašičice senfa,
  • 4 kašičice kapara
  • 4 kašičice tabaska
  • 4 kašičice vorčester sosa
  • 4 kašičice slakte paprike
  • 8 kašičica limunovog soka
  • 4 čena belog luka
  • 120 g kiselih krastavaca
  • 1 ljubičasti luk 
  • 8 fileta inćuna
  • 80 g ljutog kečapa
  • 100-150 ml konjaka
  • par kapi ulja 
  • so, biber

Priprema:

Očistite biftek od masnoće i baš ga sitno iseckajte. Treba da izgleda kao da ste ga samleli. Žumanca umutite, pa dodajte senf, limunov sok, pa posolite i pobiberite. Dodajte par kapi ulja, a zatim i mleveni beli luk, baš sitno seckane krastvčiće i inćune, kao i ljubičasti luk i kapar. Pospite slatkom paprikom. Lepo sjedinite, pa dodajte kečap, tabasko i vorčester sos. U dobijeni sos dodajte polovinu seckanog bifteka, ako je potrebno posolite i dobro promešajte, ali viljuškom. Njom gnječite meso jer će se tako sastojci bolje sjediniti, pa dodajte i preostalo meso. Opet sjedinite viljuškom. Na kraju sipajte konjak, koji daje poseban šmek i promešajte.

Napomena: Bitno je da svi sastojci budu baš sitno iseckani i to ručno, nemojte da koristite blender. 

Izvor: Stvar ukusa