Postoji legenda da je tartar biftek dobio ime po Tatarima koji su meso držali ispod sedla kako bi ga omekašali, a onda ga jeli sirovog. Zbog ove legnede mnogi ga nazivaju i tatarski biftek, ali ova priča je samo legenda. Postoje dve verzije kako je nastalo ovo čuveno jelo, a jedna je da se na jelovnicima mnogih restorana u Njujorku pojavilo jelo koje se zove hamburški biftek. On se pripremao od junećeg bifteka koji se ručno mleo. Služio se sirov sa malo soli, uz hleb i crni luk. Dokumenti pokazuju da je ovaj stil pripreme korišćen do 1887. godine u nekim američkim restoranima, a takođe je korišćen za ishranu pacijenata u bolnicama. Hamburški biftek je bio serviran sirov ili lagano kuvan uz dodatak sirovog jajeta, a u Evropi su ga zvali biftek a l'Americaine. A druga verzija je da je nastao početkom 20. veka i da je serviran sa tartar sosom. Izdanje kulinarskog vodiča iz 1922. godine definiše tartar biftek kao biftek a l'Americaine samo napravljen bez žumanaca. Vremenom je nestala razlika između ova dva jela i nastao je čuveni tartar biftek.
U nastavku teskta pročitaje provereni recept za ovo jelo, a bez obzira što se servira sirov, ovaj specijalitet će vas oduševiti.
- Sastojci:
- 800 g bifteka
- 4 žumanceta
- 4 kašičice senfa,
- 4 kašičice kapara
- 4 kašičice tabaska
- 4 kašičice vorčester sosa
- 4 kašičice slakte paprike
- 8 kašičica limunovog soka
- 4 čena belog luka
- 120 g kiselih krastavaca
- 1 ljubičasti luk
- 8 fileta inćuna
- 80 g ljutog kečapa
- 100-150 ml konjaka
- par kapi ulja
- so, biber
Priprema:
Očistite biftek od masnoće i baš ga sitno iseckajte. Treba da izgleda kao da ste ga samleli. Žumanca umutite, pa dodajte senf, limunov sok, pa posolite i pobiberite. Dodajte par kapi ulja, a zatim i mleveni beli luk, baš sitno seckane krastvčiće i inćune, kao i ljubičasti luk i kapar. Pospite slatkom paprikom. Lepo sjedinite, pa dodajte kečap, tabasko i vorčester sos. U dobijeni sos dodajte polovinu seckanog bifteka, ako je potrebno posolite i dobro promešajte, ali viljuškom. Njom gnječite meso jer će se tako sastojci bolje sjediniti, pa dodajte i preostalo meso. Opet sjedinite viljuškom. Na kraju sipajte konjak, koji daje poseban šmek i promešajte.
Napomena: Bitno je da svi sastojci budu baš sitno iseckani i to ručno, nemojte da koristite blender.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom