Italijani su poznati po ukusnoj pasti, a na Sicijili možete da probate pravi specijalitet. Vešte italijanske domaćice su osmislile recept za pastu koja je i ukusna, ali i izgleda savršeno. Brzo se sprema, a kombinacija maslina, čeri paradajza, inćuna i belog vina je prosto neodovljiva. Uživaćete u svakom zalogaju. 

  • Sastojci:
  • 230 g špageta
  • 2-3 čena belog luka
  • 1/2 kašičice tucane paprike 
  • 1 kašika paradajz paste
  • 3/4 šolje suvog belog vina
  • 15 g inćuna 
  • 60 g crnih i zelenih maslina (bez koštica)
  • 2 kašike kapara (oceđenih ili osoljenih)
  • 230 g čeri paradajza
  • svež peršun
  • parmezan

Priprema:

Stavite špagete da se kuvaju. U tiganju na malo ulja propržite mleveni beli luk i tucanu papriku okod 30 sekundi. Zatim dodajte paradajz pasu i proemšajte. Nakon par minuta dodajte belo vino, inćune, kapar i seckane masline promešajte. Kada krene da ključa dodajte nekoliko kutlača vrele vode u kojoj su se kuvali špageti. Nakon toga dodajte i paradajz koji se prepolovili. Ostavite još 3 minuta da se krčka. Ocedite špagete i dodajte u tiganj, pa promešajte. Ugasite šporet, pa pospite parmezanom, promešajte i ponovo pospite parmezanom. Ako deluje suvo dodajte još malo vode u kojoj se kuvala testenina. 

Izvor: Stvar ukusa