Zapečeni brokoli u belom sosu, posut tvrdim sirom je jedan od najboljih načina za pripremu ovog povrća. Napravite i božićni venac salatu sa piletinom kao dodatak. Zapečeni brokoli ne sadrži meso, pa je pogodan i za vegetarijance. Pročitajte način pripreme, vrlo je jednostavno!

Sastojci:

  • 30 g neslanog putera, plus još za posudu za pečenje
  • 3 kašike brašna
  • 190 ml punomasnog mleka
  • 1 1/2 kašičica soli
  • Prstohvat muskatnog oraščića
  • Sveže mleveni crni biber
  • 1 kg brokolija, isečene na male cvetove
  • 130 g narendanog tvrdog sira
  • 60 g mrvica svežeg hleba

Recept za zapečeni brokoli:

16:15
Korak 1

Zagrejte rernu i pripremite sos:

Za zapečeni brokoli prvo stavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte je na 220 stepeni. Namažite maslacem posudu za pečenje. Rastopite 3 kašike putera u srednjoj šerpi na srednjoj vatri. Umutite brašno dok ne postane glatko. Kuvajte, mešajući, 1 minut. Dodajte mleko, so i muskatni oraščić i dovedite do ključanja uz stalno mešanje. Smanjite vatru i kuvajte, povremeno mešajući, dok se beli sos ne zgusne, oko 10 minuta. Začinite sos za zapečeni brokoli biberom. Uklonite sa vatre.

16:20
Korak 2

Pecite brokoli posut sirom i mrvicama hleba:

Brokoli posolite i kuvajte na pari dok ne omekša, oko 5 minuta. U pripremljenu posudu stavite brokoli, pospite polovinom tvrdog sira i prelijte sosom. Pokrijte preostalim narendanim sirom. Rastopite preostalu 1 kašiku putera u srednjem tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte mrvice hleba i kuvajte, mešajući, dok ne porumene, oko 2 minuta. Pokrijte pripreljemeni brokoli sa mrvicama hleba. Pecite dok ne porumeni, oko 20 minuta. Poslužite odmah i uživajte u zapečenom brokoliju.

Saznajte recept za ROLNICE OD LISNATOG TESTA SA 4 VRSTE SIRA

BONUS VIDEO:

tiktok/eatwithalyssatiitle  brza brokoli pastakey

StvarUkusa/L.S.