Zapečeni brokoli u belom sosu, posut tvrdim sirom je jedan od najboljih načina za pripremu ovog povrća. Napravite i božićni venac salatu sa piletinom kao dodatak. Zapečeni brokoli ne sadrži meso, pa je pogodan i za vegetarijance. Pročitajte način pripreme, vrlo je jednostavno!
Sastojci:
- 30 g neslanog putera, plus još za posudu za pečenje
- 3 kašike brašna
- 190 ml punomasnog mleka
- 1 1/2 kašičica soli
- Prstohvat muskatnog oraščića
- Sveže mleveni crni biber
- 1 kg brokolija, isečene na male cvetove
- 130 g narendanog tvrdog sira
- 60 g mrvica svežeg hleba
Recept za zapečeni brokoli:
Zagrejte rernu i pripremite sos:
Za zapečeni brokoli prvo stavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte je na 220 stepeni. Namažite maslacem posudu za pečenje. Rastopite 3 kašike putera u srednjoj šerpi na srednjoj vatri. Umutite brašno dok ne postane glatko. Kuvajte, mešajući, 1 minut. Dodajte mleko, so i muskatni oraščić i dovedite do ključanja uz stalno mešanje. Smanjite vatru i kuvajte, povremeno mešajući, dok se beli sos ne zgusne, oko 10 minuta. Začinite sos za zapečeni brokoli biberom. Uklonite sa vatre.
Pecite brokoli posut sirom i mrvicama hleba:
Brokoli posolite i kuvajte na pari dok ne omekša, oko 5 minuta. U pripremljenu posudu stavite brokoli, pospite polovinom tvrdog sira i prelijte sosom. Pokrijte preostalim narendanim sirom. Rastopite preostalu 1 kašiku putera u srednjem tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte mrvice hleba i kuvajte, mešajući, dok ne porumene, oko 2 minuta. Pokrijte pripreljemeni brokoli sa mrvicama hleba. Pecite dok ne porumeni, oko 20 minuta. Poslužite odmah i uživajte u zapečenom brokoliju.
Saznajte recept za ROLNICE OD LISNATOG TESTA SA 4 VRSTE SIRA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem