Sastojci:

  • 1 kg lisnatog testa
  • 1 šargarepa
  • 1 kašičica paradajz paste
  • 1 veza peršuna

Za fil:

  • 1 paradajz
  • 1 krastavac
  • 500 g kuvanog pilećeg filea
  • 4 kuvana jajeta
  • 100 g kačavalja
  • 4 kašike majoneza
  • so i biber po ukusu
Zašto je korisno da jedete krastavac?

Krastavac sadrži organsko jedinjenje fizetin, koje ima ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija. U svom sastavu ima čak 95 odsto vode pa je važan za hidrataciju organizma. Pored toga, podiže pH vrednost u stomaku i tako ublažava lučenje kiseline u želucu, što je važno pri procesu varenja hrane. Kako ima puno vode i malo kalorija, ali i visok sadržaj vlakana, od koristi je u procesu mršavljenja.

Recept za šargarepice od testa:

Kako biste pripremili lisnato testo na ovaj način, uzmite komad testa i malo ga razvaljajte u pravougaoni pleh debljine oko 3 mm. Testo isecite na dugačke trake širine 2 cm. Svaku traku testa obavijte oko cevi za pečenje rolnica. Same cevi ne treba podmazati. Imajte na umu da ne morate da razvlačite testo kada ga motate, inače će popucati tokom pečenja. Na kraju ivice testa jako dobro zalepite jednu za drugu na svakoj cevi, da se ne bi odmotalo tokom pečenja.

Stavite pripremljene cevi na pleh obložen papirom za pečenje. Pošto će cevi biti šargarepe, preporučljivo je da im date narandžastu boju. Uzmite jednu šargarepu i narendajte je na sitno rende. Rendanu šargarepu prebacite u gazu presavijenu na pola, pa iscedite sok. Da bi sok bio još svetliji, dodajte 1 kašičicu paradajz paste i sve pomešajte. Premažite sve šargarepice od testa pripremljenom bojom.

Ubacite ih u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 20 minuta, a u međuvremenu pripremajte fil. Jedan paradajz isecite na četiri dela i izvadite semenke. Isecite pulpu od paradajza na kockice. Polovinu dugog krastavca isecite na vrlo male kocke. Pileće belo meso koje ste prethodno skuvali isecite na male komade. Četiri kuvana jajeta narendajte na krupno rende, kao i kačkavalj. U činiju stavite seckanomeso, krastavce, rendana jaja, sir i paradajz. Malo posolite i pobiberite. Začinite sa 3 kašike majoneza i dobro promešajte.

Prebacite pripremljeni fil u poslastičarsku kesu. Svaku pečenu šargarepicu napunite pripremljenim filom. Od peršuna otkinite male stabljike i ubacite ih na vrh šargarepe. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i mini govedinu Velington.

Pročitajte i kako se prave pužići sa feta sirom i džemom od brusnice

BONUS VIDEO

Recept za hrskave pica štapiće od lisnatog testa Izvor: Recept za hrskave pica štapiće od lisnatog testa

StvarUkusa