Sastojci:

  • 230 g goveđeg filea, isečenog
  • 1 list lisnatog testa, odmrznut
  • 2 kriške pršute
  • 3 kašike putera
  • 2 kašike senfa
  • 230 g šampinjona
  • 2 ljutike, sitno naseckane
  • 1 kašičica sveže majčine dušice, plus dodatak za ukras
  • ½ kašike svežeg peršuna, sitno naseckanog
  • 60 ml crnog vina
  • 1 jaje, umućeno
  • 1 kašika vode
  • So i crni biber, po ukusu

Za gorgonzola sos:

  • 2 kašike izmrvljenog gorgonzola sira
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašika vode
Kako da govedina bude mekana?

Govedinu možete da marinirate u pivu i to možete da je ubacite u kesu sa zip zatvaračem ili u teglu. Što duže stoji u pivu, biće mekša. Čak je poželjno i da ga ostavite preko noći da se natapa. Savet je i da ne pržite meso preterano, baš kako bi ostalo sočno.

Recept za mini govedinu Velington:

Za govedinu pripremljenu na ovaj način, pečurke izblendirajte da se sitno samelju. Dinstajte ljutiku na puteru na srednjoj vatri, a zatim ubacite pečurke i majčinu dušicu. Kuvajte dok vlaga ne ispari, pa smesu deglazirajte vinom. Umešajte peršun, začinite solju i biberom i ostavite da se ohladi.

Zagrejte tiganj na jakoj vatri sa malo ulja. Pržite govedinu sa svih strana dok se ne stvori bogata smeđa kora, a zatim isecite na 12 jednakih delova. Začinite solju i biberom. Isecite testo na 12 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite pršutu, pečurke i komad govedine. Premažite senfom, a zatim preklopite i zatvorite ivice testa.

Zagrejte rernu na 190 ° C. Ređajte govedinu u testu na obložen pleh, premažite sve jajima i napravite mali prorez na vrhu. Ohladite 10 minuta, a zatim pecite 12-15 minuta dok ne porumeni. U šerpi pomešajte gorgonzolu, pavlaku i vodu, mešajući dok smesa ne postane glatka. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i govedina Velington na klasičan način.

Pročitajte i kako se pravi goveđi gulaš sa domaćim knedlama

BONUS VIDEO

Recept za sočne ćufte u sosu od povrća Izvor: Recept za sočne ćufte u sosu od povrća

StvarUkusa