Počela je sezona raznovrsnog voća, pa je iskoristite najbolje moguće. Trenutno su aktuelne jagode, a cena im sve više pada, pa je pravo vreme da napravite pekmez.Recepti za domaći pekmez se prenose s kolena na koleno i sigurni smo da svaka domaćica ima neku svoju tajnu, ali naš predlog je da ga napravite sa ukusom vanile. Jagode u kombinaciji sa vanilom se savršeno dopunjuju i čine pekmez prosto neodoljivim.
- Sastojci:
- 2 kg jagoda
- 400 g šećera
- 4 kesice vanilin šećera
- 2 limuna
Priprema:
Jagode sipajte u posudu i prelijte vodom. Ostavite da stoje nekih 20 minuta, pa isperite. Nakon toga ih obrišite i isecite na četvrtine. Sipajte u šerpu i pošećerite, pa ostavite da stoje 8 sati ili preko noći. Sok koji su jagode pustile procedite, pa sipajte u šerpu i dodajte vanilin šećer. Kuvajte dok ne proključa, a onda ostavite još pola sata. Zatim u istu šerpu dodajte oceđene jagode i sok od limuna. Kuvajte još 30 minuta, uz povremeno mešanje. Sterilisane i vruće tegle napunite vrućim pekmezom.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus