Sastojci za jednu teglu od 3 litra:
- 600 g kajsija (zrelih, ali čvrstih)
- 250 g šećera
- Par kolutova pomorandže
- Kipujuća voda (za nalivanje)
Priprema:
Sad je pravo vreme da iskoristite sezonske kajsije – slatke, sočne i mirisne. Kupite dok su zrele, pa deo ostavite u tegli kao osveženje za hladne zimske dane. Kompot od kajsija je jednostavan za pripremu, a uvek rado viđen na trpezi.
Operite kajsije, prepolovite ih i izvadite koštice. U čistu teglu ređajte kajsije do 2/3 visine. Ubacite nekoliko kolutova pomorandže radi arome i lepšeg ukusa. Sipajte šećer preko voća. Prelijte sve kipućom vodom do vrha tegle.
Odmah zatvorite teglu metalnim poklopcem. Sterilišite u šerpi sa vodom: stavite tegle u hladnu vodu, zagrejte do ključanja i kuvajte 15–20 minuta od trenutka ključanja. Ostavite da se ohlade postepeno, pokrivene krpom.
Bonus video