Sastojci za jednu teglu od 3 litra:

  • 600 g kajsija (zrelih, ali čvrstih)
  • 250 g šećera
  • Par kolutova pomorandže
  • Kipujuća voda (za nalivanje)

Priprema:

Sad je pravo vreme da iskoristite sezonske kajsije – slatke, sočne i mirisne. Kupite dok su zrele, pa deo ostavite u tegli kao osveženje za hladne zimske dane. Kompot od kajsija je jednostavan za pripremu, a uvek rado viđen na trpezi.

Savet:

Koristite čvrste kajsije da ne bi izgubile oblik prilikom pasterizacije, a pomorandža daje divnu notu i prirodnu svežinu.

Operite kajsije, prepolovite ih i izvadite koštice. U čistu teglu ređajte kajsije do 2/3 visine. Ubacite nekoliko kolutova pomorandže radi arome i lepšeg ukusa. Sipajte šećer preko voća. Prelijte sve kipućom vodom do vrha tegle.

Odmah zatvorite teglu metalnim poklopcem. Sterilišite u šerpi sa vodom: stavite tegle u hladnu vodu, zagrejte do ključanja i kuvajte 15–20 minuta od trenutka ključanja. Ostavite da se ohlade postepeno, pokrivene krpom.

Bonus video

00:15
Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby