Sastojci:

  • 1 čen belog luka
  • 900 g listova bebi spanaća
  • 60 g svežih listova bosiljka
  • 80 g krupno seckanih oraha, prepečenih po želji
  • 120 g rendanog parmezana
  • 1/2 kašičice fine morske soli plus još po ukusu
  • 120 ml maslinovog ulja
Savet plus:

Pesto od spanaća čuvajte u frižideru tako što ćete ga prebaciti u hermetički zatvorenu posudu i zagladiti vrh dok ne dobijete ravnomerni sloj. Zatim polako dodajte dovoljno maslinovog ulja da potpuno prekrije površinu tankim slojem (ovo će sprečiti da pesto potamni). Poklopite i stavite u frižider do nedelju dana. Ili zamrznite pesto do 6 meseci. Radi lakšeg snalaženja, zamrznite ga u posudi za led, a zatim prebacite zamrznute kockice pesta u posudu bezbednu za zamrzavanje ili kesu sa zatvaračem da biste ih koristili po želji. Ako volite pesto sa belim lukom, dodajte 2 ili čak 3 čena belog luka.

Recept za pesto od spanaća:

Kako biste napravili pesto sos od spanaća, uključite procesor za hranu. Dok kuhinjski procesor radi, dodajte čen belog luka kroz otvor. Zatim dodajte spanać, bosiljak, orahe, parmezan i so. Pulsirajte dok se fino ne samelje.

Dok procesor radi dodajte ulje kroz otvor u konstantnom mlazu i mutite do željene gustine. Probajte i dodajte so po potrebi. Upotrebite odmah ili prebacite u hermetički zatvorenu posudu i stavite u frižider do 1 nedelje ili zamrznite do 6 meseci. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaći pesto sos od rukole.

Pročitajte kako se pravi domaći pesto sos od sremuša

BONUS VIDEO

00:59
rolovana piletina sa pesto sosom  Izvor: instagram/cookistwow

StvarUkusa