Mašina za sudove postala je neiziostavan deo u mnogim domaćinstvima, koja domaćicama olakšava pranje sudova i štedi njihovo vreme. Nezamenljiva je za pranje čaša kojima vraća visoki sjaj, ali i za pranje tanjira, escajga, tepsija i šerpi.

Međutim, verovatno vam se nebrojeno puta dogodilo da posuđe posle pranja iz mašine izvadite prljavo. Stručnjaci tvrde da se to dešava i ističu da je problem u ispiranju posuđa, posebno tanjira, pre samog procesa mašinskog pranja.

Kako kažu, ispiranje je potpuno nepotrebno pre pranja sudova u mašini, posebno ukoliko želite da budu besprekorno čisti. Deluje kao apsurd, a zapravo je veoma logično.

Većina današnjih mašina uglavnom ima senzore koji prepoznaju i lociraju problematične, odnosno prljave delove posuđa, te ih posebno dobro i operu.

Ako tanjire ili drugo posuđe ispirate, senzori verovatno na njima neće detektovati ništa, pa će ostati zamrljani od sitnijih fleka koje niste ručno skinuli. Kako savetuju, dovoljno je samo ukloniti višak hrane sa tanjira, a onda ih ređati u mašinu i pustiti da ona sama odradi proces.

Izvor: Stvar ukusa