Tiganji od raznih materijala su nezamenjivi u pripremi hrane. Koristimo ih vrlo često, a ponekad ne samo jedan, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihovom dnu i sa svih strana, nataloži deblji sloj masnoće. Takođe, neki i rđaju.

Pogledajte i Očistite rernu bez upotrebe hemikalija

Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su nedovoljno efikasne. S hemijskim sredstvima moramo obavezno da nosimo gumene rukavice, a mora se imati u vidu da miris, smrad od prozvoda može čak kod osetljivih osoba izazvati alergiju.

Pogledajte i Kako da očistite odvod bez upotrebe hemikalija

Međutim, postoje vrlo jednostavni načini uklanjanja zagorene masnoće i to brzo, bez upotrebe hemije.

Krompir

Ogulite jedan sirovi krompir srednje veličine ili veliki. Presecite ga na pola po visini i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu. Za uklanjanje rđe sa tiganja od gvožđa, biće dovoljno umočiti takav krompir u so.

Trljajte krompirom, kao sunđerom, dno lonca ili tiganja. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirisati.

Ako želite na ovaj način da očistite od masnoće više tiganja ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati krompir, odnosno, povremeno odsecati zaprljani deo. Takođe, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu ili so, jer masnoću, u stvari, čisti kombinacija soka od krompira i sode bikarbone.

Pogledajte i 7 načina da iskoristite koru od krompira

Vrećice čaja

Samo 2-3 vrećice čaja mogu ukloniti masnoću sa sudova. Ako se odlučite za ovo “sredstvo” kupite najjeftiniji čaj u vrećicama.

Uzmite suvu, nekorišćenu vrećicu čaja i jednostavno pređite s njom po unutrašnjem zidu lonca na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primetiti kako se masnoća otapa, kao da se upija u čajnu vrećicu.

Pogledajte i Kako možete upotrebiti iskorišćene vrećice za čaj

Soda bikarbona

Uzmite veći lonac u koji može stati tiganj ili šerpa, stavite u njega 4-5 kašičica sode bikarbone i prelijte vodom. Kuvajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahteva vreme. Ako ga imate, to je najdelotvorniji način eliminisanja stare masnoće sa svih posuda. Na ovaj način možete iskuvavati cediljke, kašike, viljuške, poklopce i druge predmete.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: uspesnazena.com